Zákaz predaja cukroviniek či kolových nápojov školský výbor neodobril

NETKY.SK • 9 Október 2014, 17:27 • 2 min
Zákaz predaja cukroviniek či kolových nápojov školský výbor neodobril

BRATISLAVA - Členovia školského parlamentného výboru dnes neodobrili návrh novely školského zákona z dielne podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Legislatívna úprava počíta s tým, že v školách a školských zariadeniach by sa deťom nemali predávať nezdravé potraviny, ako cukrovinky, zmrzlina, nanuky, kolové, kávové a energetické nápoje alebo aj jedlá rýchleho občerstvenia.
     

Poslankyni Eve Horváthovej (OĽaNO) sa pozdávala myšlienka návrhu. Na druhej strane Zmajkovičovej vyčítala, že úprava sa dotkne aj potravín, ktoré nie sú pre deti škodlivé. Poslanec za SaS Peter Osuský vidí problém v tom, že zákon bude viesť k rušeniu školských bufetov a deti budú chodiť do obchodov v okolí školy. "Zrušenie školských bufetov môže spôsobiť oneskorené príchody do školy," uviedol v tejto súvislosti Osuský. Ako pripomenul, klientmi školských bufetov sú aj učitelia a iní zamestnanci školy. "Nevidím dôvod, prečo by im bufetárka pri pohľade na ich šediny nemohla predať cigarety alebo kávu," vysvetlil s tým, že tento návrh zákona považuje za zbytočný.
     

Za podporenie návrhu novely hlasovalo päť prítomných vládnych poslancov. Piati opoziční sa zdržali. Tým, že výbor neodobril novelu zákona, neprešli ani pozmeňovacie zákony z dielne Zmjakovičovej straníckeho kolegu Ľubomíra Petráka (Smer-SD). Ten napríklad navrhol zmeniť výšku pokuty za nedodržiavanie pravidiel.
     

Podľa Zmajkovičovej v školských bufetoch a automatoch aj dnes napriek mnohým vyhláškam možno nájsť nezdravé potraviny, ktoré sú pre deti dostupné. "Je to naša zodpovednosť, aby sme chránili zdravie detí," zdôraznila.
     

Zmajkovičovej návrh počíta s tým, že zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch má obsahovať: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 g na 100 g hmotnosti, sladké pekárenské a cukrárenské výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, balené alebo voľné cukrovinky alebo cukrárske výrobky, zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, alkoholické nápoje, pivo, nápoje kolového charakteru alebo nápoje s obsahom chinínu, sýtené energetické nápoje a energetické nápoje vrátane minerálnych vôd ochutených pridaním cukru, nápoje s obsahom kávy alebo náhrady kávy a dekofeínové nápoje a tabakové výrobky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies