Zákaz pre turistov chodiť do holandských coffee-shopov je v poriadku

NETKY.SK • 16 December 2010, 12:54 • 2 min
Zákaz pre turistov chodiť do holandských coffee-shopov je v poriadku

Zákaz pre turistov chodiť do holandských coffee-shopov je v poriadku

slovakia

left justify in out

img

Európsky súdny dvor (ECJ) dnes oznámil, že holandské úrady majú právo zakázať barom predávať cudzincom marihuanu. Je to dôležitý precedentný prípad v tvrdých zásahoch krajiny proti obľúbeným coffee-shopom, kde sa darí mäkkým drogám.
      Súd sídliaci v Luxemburgu uviedol, že mesto Maastricht na juhu Holandska sa držalo svojich práv, keď v roku 2005 zaviedlo "marihuanové pasy", aby zabránilo cudzincom (osobám bez skutočného bydliska v Holandsku) chodiť do barov, ktoré predávali marihuanu.
      Pasy mali odstrániť problémy, ktoré spôsobovali tzv. drogoví turisti. Tí sa privážali do mesta z neďalekého Belgicka a Nemecka, aby si kúpili marihuanu.
      Dnešné súdne rozhodnutie zamietlo sťažnosť majiteľa baru Easy Going v Maastrichte, že postup mestských úradov porušil zákony Európskej únie o voľnom pohybe tovaru a služieb.
      Obmedzenie pre coffe-shopy sa odôvodňuje bojom proti drogovej turistike a jej škodlivým vplyvom. Tento cieľ súvisí so zachovaním verejného poriadku a s ochranou zdravia občanov.
      Maastricht zaviedol opatrenie v snahe odstrániť škodlivé vplyvy vyvolané veľkým počtom turistov, ktorí majú záujem o kúpu alebo konzumáciu konopy v coffee-shopoch v meste. Podľa informácii, ktoré poskytol starosta Maastrichtu, 14 coffee-shopov priláka približne 10.000 návštevníkov denne a vyše 3,9 milióna ročne. Z týchto návštevníkov 70 percent nemá bydlisko v Holandsku.
      V súlade so zákonom z roku 1976 o omamných látkach (Opiumwet 1976) je v Holandsku zakázaná držba, predaj, pestovanie, preprava, výroba, dovoz a vývoz omamných látok vrátane konopy a jej derivátov.
      Tento štát však, pokiaľ ide o konopu, uplatňuje politiku tolerancie. Politika sa prejavuje najmä zriadením coffee-shopov, ktoré sú predovšetkým určené na predaj a konzumáciu tejto drogy, nazývanej "mäkká".
      Miestne orgány môžu povoliť coffee-shopy, ak sú dodržané niektoré kritériá. Vo viacerých coffee-shopoch takisto predávajú nealkoholické nápoje a potraviny.
      V prvom rade súdny dvor v tlačovom komuniké pripomenul, že škodlivosť omamných látok - vrátane tých na konopnej báze, ako sú kanabinoidy - je vo všeobecnosti uznaná, a že obchodovanie s nimi je zakázané vo všetkých členských štátoch.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona