Zákaz homosexuálnych sobášov vo Virgínii je protiústavný, rozhodla sudkyňa

NETKY.SK • 14 Február 2014, 09:50 • 2 min
Zákaz homosexuálnych sobášov vo Virgínii je protiústavný, rozhodla sudkyňa

WASHINGTON - Zákaz uzatvárania sobášov pre osoby rovnakého pohlavia v americkom štáte Virgínia je protiústavný. Rozhodla o tom vo štvrtok federálna sudkyňa s tým, že nariadenie odopiera homosexuálnym párom základné právo na uzatvorenie manželstva, informovala agentúr Reuters.

slovakia

left justify in out

Verdikt vyniesla sudkyňa Andrea Wrightová Allenová z okresného súdu v Norfolku v prípade Bostic verzus Rainey, v ktorom sa dva homosexuálne páry snažili o zmenu príslušného zákona platiaceho v štáte Virgínia.
      

Sudkyňa spresnila, že proti vykonaniu rozsudku sa možno odvolať.
      

"Súd je nútený konštatovať, že zákon štátu Virgínia o uzatváraní manželstiev protiústavne odopiera homosexuálnym občanom Virgínie základnú slobodu voľby sobášiť sa," uviedla sudkyňa v zdôvodnení verdiktu.
      

Homosexuálne sobáše povolilo doposiaľ 17 amerických štátov a federálny District of Columbia. Osem štátov legalizovalo manželstvá homosexuálnych párov v roku 2013. 
      

V roku 2006 hlasovalo 57 percent obyvateľov Virgínie za dodatok ústavy zakazujúci homosexuálne sobáše. Prieskum zverejnený v októbri minulého roka Univerzitou Christophera Newporta však ukázal zmenu verejnej mienky: 56 percent potenciálnych voličov sa v ňom vyslovilo proti tomuto zákazu a podporilo ho iba 36 percent.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies