Zákaz fajčenia sa má rozšíriť aj na terasy reštaurácií

NETKY.SK • 2 Január 2013, 12:08 • 2 min
Zákaz fajčenia sa má rozšíriť aj na terasy reštaurácií

Zákaz fajčenia sa má rozšíriť aj na terasy reštaurácií - Politika Zákaz fajčenia by sa mal od apríla dotknúť aj areálov zariadení spoločného stravovania vrátane terás, okrem vyhradeného fajčiarskeho priestoru. Ministerstvo zdravotníctva sa totiž rozhodlo

slovakia

left justify in out

imgZákaz fajčenia by sa mal od apríla dotknúť aj areálov zariadení spoločného stravovania vrátane terás, okrem vyhradeného fajčiarskeho priestoru. Ministerstvo zdravotníctva sa totiž rozhodlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania k návrhu novely zákona o ochrane nefajčiarov akceptovať pripomienku verejnosti, ktorá takýto zákaz žiadala. Materiálom by sa teraz mala zaoberať vláda SR.

Ministerstvo v novele zákona navrhuje úplný zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v ňom nachádzajú. Právna norma má okrem toho priniesť novú definíciu zariadenia spoločného stravovania. Po novom to má byť každé zariadenie, v ktorom sa nielen pokrmy vyrábajú a pripravujú, ale sa do neho aj privážajú. Zákaz fajčenia sa tak bude týkať aj cukrární.

Rozšíriť sa má aj na areály kultúrnych zariadení, výstavísk a športových zariadení. V súčasnosti bol zákaz iba v kultúrnych zariadeniach a uzavretých športových zariadeniach. Zmena legislatívy by mala reagovať aj na novú európsku smernicu a na tabakových výrobkoch by sa mali objaviť iné varovné nápisy.

Výrazné zmeny v ochrane nefajčiarov priniesla novela zákona z roku 2010. Tá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach spoločného stravovania, kde sa pripravuje a podáva jedlo. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva v súčasnosti na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku alebo nefajčiarsku prevádzku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies