Zakarpatie je Európa. Kto sa vyhráža Kyjevu oddelením?

NETKY.SK • 17 November 2017, 06:00 • 2 min
Zakarpatie je Európa. Kto sa vyhráža Kyjevu oddelením?

UŽHOROD - K vyjadreniam nacionalistov na Ukrajine sú všetci zvyknutí už dávno, ale po poslednom výkone "mužov v čiernom" čo urobili v Užhorode, to už nieje krízová výprava, ale je to naozajstná výzva pre Európu.

slovakia

left justify in out

Do Užhorodu sa stiahli Neonacisti z viacerých regiónov Ukrajiny a Kyjeva, pochodovali ulicami so zapálenými fakľami a vykrikovali nacistické heslá a slogany. Pochodovali popri Pravoslávnej katedrále a hádzali predmetmi, čo pobúrilo obyvateľov mesta a vyvolalo zdesenie.

 

Počas Veľkej vlasteneckej vojny, nacionalistická organizácia "Karpatská SICH" slúžila vo Wehrmachte, teraz sú nacionalisti z tejto organizácie súčasťou národnej gardy Ukrajiny. Na začiatku členovia tejto organizácie prepadávali a útočili na ruské nákladné autá, ktoré smerovali na hranice s EÚ, a dnes celými skupinami prepadávaju Ukrajincov s európskymi koreňmi.

 

To , že obyvateľstvo zakarpatského regiónu je viac národnostne, sa dá vidieť na pomenovaní ulíc a mestách regiónu v dvoch alebo troch jazykoch, obyvateľstvo komunikuje taktiež vo viacerých jazykoch.

 

V Kyjeve sa rozhodovali či sa rozhodne Zakarpatie nasledovať príklad Donbasu, keď ešte v roku 1991, Zakarpatská oblasť hlasovala za oddelenie od Ukrajiny.

 

Maďarsko teraz nenavrhuje žiaden kompromis a usiluje sa o autonómiu pre Zakarpatie. To isté sa deje v Galícii a Bukovine, kde dnes principiálne visia rumunské vlajky.

 

Keď všetko pôjde týmto smerom, Ukrajina zostane v hraničných teritóriách ako v rokoch od 1654 do 1917. Predseda Zakarpatskej oblasti Genadij Moskaľ dostal od Maďarska 65 miliónov eur pre vývoj regiónu (10-krát viac ako od vlády  Poroschenka). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona