Zajtrajší Svetový deň cestovín v Moskve spojí na tanieri penne s vodkou

NETKY.SK • 24 Október 2016, 14:18 • 2 min
Zajtrajší Svetový deň cestovín v Moskve spojí na tanieri penne s vodkou

RÍM/SABINOV - Svetový deň cestovín (World Pasta Day), pripadajúci na 25. októbra, sa v roku 2016 uskutoční v metropole Ruskej federácie. Symbolom Svetového dňa cestovín sa v Moskve stanú cestoviny penne a vodka, informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Penne s vodkou, pokrm tohtoročného Svetového dňa cestovín s centrom osláv v Moskve, patril v 80.rokoch medzi ikonické jedlá, uviedol portál cucchiaio.it.

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov z talianskeho Združenia cestovinárskeho a cukrovinárskeho priemyslu (AIDEPI) penne potvrdzujú blízkosť dvoch svetov a dvoch gastronomických kultúr. Dodali, že má dôjsť k spontánnej výmene, ktorá spojí ikonu talianskej kuchyne, cestoviny, s jedným zo symbolov Ruska, vodkou.

 

Podľa informácií na stránke talianskeho Združenia cestovinárskeho a cukrovinárskeho priemyslu (AIDEPI) cestoviny predstavujú výrobok reprezentujúci talianske kulinárske tradície a stravovacie návyky. V talianskych obchodoch sa predáva okolo 300 druhov cestovín.

 

Aj Slováci, ak si 25. októbra doprajú na obed či večeru špagety, široké rezance, penne, vrtuľky, farfalle, tortellini, tagliatelle, rezance, motýliky, makaróny, lasagne či niťovky, sa stanú účastníkmi Svetového dňa cestovín.

 

Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín (UNIPI) a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii (Union of Organizations of Manufacturers of Pasta Products of the E.U., UN.A.F.P.A.) 25. októbra 1998 v Neapoli a odvtedy sa tento deň pripomína každý rok.

 

Cieľom tohto dňa je podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, na zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.

 

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný pre zdravie človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu, pri ktorej sa dá uplatniť fantázia.

 

Cestoviny majú starobylú tradíciu siahajúcu do čias, keď človek opustil kočovný spôsob života a začal žiť z práce na poli a pestovania obilnín. Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia vraj zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území krajiny, ktorú dnes nazývame Taliansko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies