Zajtra sa vo Francúzsku začne megaproces s manažérmi firmy na prsné implantáty

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 14:31 • 2 min
Zajtra sa vo Francúzsku začne megaproces s manažérmi firmy na prsné implantáty

MARSEILLE - Vo Francúzsku sa v stredu začína ostro sledovaný proces s piatimi manažérmi firmy Poly Implant Prothése (PIP) na výrobu prsných implantátov. Všetci čelia obvineniam z predaja a výroby chybných výrobkov, ktoré ohrozili zdravie tisícov žien na celom svete. Žalobu na nich podalo až 5000 z nich.

slovakia

left justify in out

Bude to jeden z najväčších procesov nielen vo Francúzsku, ale aj v celej Európe. Odohrá sa v prístavnom meste Marseille na juhu Francúzska a poškodené ženy v ňom bude zastupovať až 300 advokátov. Práve v Marseille mala firma PIP kedysi svoje sídlo. Manažérom hrozí v prípade dokázania viny najviac päťročné väzenie. Proces by sa mal v prípade hladkého priebehu skončiť 17. mája.

Francúzska polícia ešte vlani zadržala Jeana-Clauda Masa, zakladateľa firmy PIP, ktorá vyrábala rizikové prsné implantáty obsahujúce nebezpečné materiály. Sedemdesiatdvaročný Mas bude čeliť obvineniam zo spôsobenia ujmy na zdraví. Spolu s ním zadržali aj bývalého finančného riaditeľa PIP Clauda Coutyho ako aj ďalších štyroch bývalých vysoko postavených manažérov firmy.

Implantáty PIP zakázali v roku 2010, keď vyšlo najavo, že spoločnosť používala priemyselný silikón, ktorý nie je určený na lekárske účely. Implantáty ženám v tele praskali a uvoľňovali silikón do tkaniva. Existuje aj podozrenie, že implantáty spôsobujú rakovinu. Produkty spoločnosti PIP, ktorej činnosť úrady zastavili, má vo svojom tele približne 400 až 500 tisíc žien v 65 krajinách sveta. Implantáty už operatívne odstránili u stoviek žien, ďalším odporučili, aby si ich dali odstrániť. Mas v jednom rozhovore potvrdil, že implantáty vyrábali z nepovoleného silikónu, trval však na tom, že nepredstavovali zdravotné riziko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies