Zajtra na školách spustia mliečny program, jeho cieľom je podporiť zdravé stravovanie žiakov

NETKY.SK • 26 September 2017, 11:45 • 2 min
Zajtra na školách spustia mliečny program, jeho cieľom je podporiť zdravé stravovanie žiakov

BRATISLAVA - Svetovému dňu mlieka v školách (World School Milk Day) je vyhradená posledná streda v septembri. V roku 2017 pripadla na 27. septembra.

slovakia

left justify in out

Cieľom Svetového dňa mlieka v školách je upozorniť na Slovensku aj na svetovej úrovni na pozitíva konzumácie mlieka a výrobkov z neho pre školákov. Mliečny program v školách propagujú niektorí výrobcovia mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku na svojich webových stránkach.

 

Slovensko má z nového programu Európskej únie (EÚ) na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny na školský rok 2017-2018 definitívne vyčlenených 2,2 milióna eur na ovocie a zeleninu a 1,02 milióna eur na školské mlieko. EÚ v auguste tohto roku zverejnila tlačovú správu, v ktorej priblížila svoj nový program na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny v školách. Program sa začal realizovať od prvého dňa školského roku 2017-2018.

 

Súčasťou tohto programu, ktorého cieľom je podporovať zdravé stravovacie návyky detí, je distribúcia ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, ako aj osobitné vzdelávacie programy. Tie majú zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny. EÚ na financovanie programu v tomto školskom roku vyčlenila celkovo 250 miliónov eur, z nich približne 150 miliónov na ovocie a zeleninu a 100 miliónov eur na mlieko.

 

Program distribúcie mlieka v školách súvisí so všeobecným cieľom EÚ vytvoriť zdravšiu a telesne zdatnejšiu Európu. Zámerom EÚ je podnietiť deti k väčšej spotrebe mliečnych výrobkov. Svetový deň mlieka v školách ustanovila v roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

 

Vlády viacerých krajín zaviedli mliečny program v školách po druhej svetovej vojne. V tom čase išlo o to, aby sa podporila výživa obyvateľstva, zlepšila výchova v tejto oblasti a v neposlednom rade, aby sa rozvíjal priemysel súvisiaci s výrobou mlieka a mliečnych výrobkov. Najmä európske krajiny nasledovali príklad Francúzska, v ktorom "pohár mlieka v škole" presadil politik Pierre Mendes France v roku 1954.

 

Lekári a špecialisti na výživu zdôrazňujú, že mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku. Mlieko obsahuje látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálov, vitamínov, enzýmov. Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov sú významnou zložkou mlieka aj minerálne látky, spomedzi ktorých sú najdôležitejšie vápnik a fosfor. Oba prvky sú nenahraditeľné pri tvorbe kostí a zubov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies