Zajatca z Guantánama majú súdiť za teroristické útoky v Indonézii

NETKY.SK • 24 Jún 2017, 08:16 • 2 min
Zajatca z Guantánama majú súdiť za teroristické útoky v Indonézii

WASHINGTON - Voči jednému zo zajatcov zadržiavaných v americkom tábore Guantánamo vzniesol vojenský súd obvinenia, ktoré ho spájajú s teroristickými útokmi v Indonézii z rokov 2002 a 2003.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo súdnych dokumentov, ktoré získala v piatok agentúra AP.

 

Indonézanovi Encepovi Nurjamanovi, známemu aj ako Hambali, je pripisovaný podiel na bombových útokoch, ktoré sa odohrali v roku 2002 na indonézskom ostrove Bali, ako aj na bombovom útoku v Jakarte z roku 2003. Obvinený je z vraždy a pokusu o vraždu pri porušení vojnového práva, úmyselného spôsobenia vážnej telesnej ujmy, napadnutia civilistov a súvisiacich zločinov.

 

Podľa AP vojenský súd ešte musí rozhodnúť, či bude viesť s Hambalim proces.

 

Pri samovražedných útokoch na Bali z 12. októbra 2002, ktoré spáchali moslimskí extrémisti, zahynulo 202 ľudí, väčšinou zahraničných turistov. Ďalšie stovky ľudí vyviazli so zraneniami. Išlo tak o tak o najkrvavejší teroristický čin v dejinách Indonézie.

 

Bombový útok z 5. augusta 2003, ktorého terčom bol hotel Marriott v Jakarte, si vyžiadal 12 mŕtvych a 150 zranených.

 

Hambaliho väznili v Guantáname desať rokov bez toho, aby boli voči nemu vznesené obvinenia, príslušná komisia však minulú jeseň odmietla jeho prepustenie, keďže podľa nej stále predstavuje "významnú hrozbu pre bezpečnosť Spojených štátov".

 

Ministerstvo obrany USA ho označilo za jedného z vodcov extrémistickej skupiny Džamáa islámíja - juhoázijskej odnože al-Káidy, ktorá sa prihlásila k uvedeným útokom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies