Zajac: Premiér a vláda by mali akceptovať výsledok referenda v Gabčíkove

NETKY.SK • 3 August 2015, 14:38 • 2 min
Zajac: Premiér a vláda by mali akceptovať výsledok referenda v Gabčíkove

BRATISLAVA - Výsledok miestneho referenda v Gabčíkove treba akceptovať. Pre TASR to uviedol podpredseda KDH Pavol Zajac.

slovakia

left justify in out

 Zajac vysvetlil, že vláda by mala nedeľné (2.8.) platné hlasovanie v Gabčíkove akceptovať ako každé iné referendum. Zo skutočnosti, že sa nadpolovičná väčšina obyvateľov obce postavila proti zriadeniu dočasného tábora pre rakúskych azylantov, Zajac viní aj premiéra Roberta Fica a jeho vyhlásenia k otázke prijímania utečencov.
     

„Premiér a celá vláda nesie zodpovednosť za výsledok referenda v Gabčíkove a tento problém teraz je na vláde, na premiérovi Slovenskej republiky Ficovi a ministrovi vnútra Kaliňákovi,“ reagoval podpredseda opozičného hnutia.
     

Vláda by z jeho pohľadu mala situáciu vyriešiť tak, aby naplnila medzinárodný záväzok voči Rakúsku a zároveň akceptovala výsledok referenda v Gabčíkove.
     

V podobnom duchu, teda, aby bol vypočutý hlas obyvateľov Gabčíkova, sa dnes vyjadrili aj ďalšie opozičné strany – Most-Híd a SaS. Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov v reakcii na to označil takéto postoje za nezodpovedné. Vláda ich podľa neho sleduje so znepokojením. 
     

Lazarov upozornil na to, že opozícia sa napriek predchádzajúcemu zjednoteniu celej domácej politickej scény proti povinným kvótam snaží zneužiť aktuálnu situáciu na vytĺkanie politického kapitálu. 
     

Vlády Rakúska a Slovenska v júli podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova.
     

Miestneho referenda sa zúčastnilo 58,46 percenta obyvateľov Gabčíkova, je teda platné. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci. TASR to potvrdil predseda referendovej komisie Teodor Bodo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies