Zajac: Lobista nie je nadávka

NETKY.SK • 5 December 2014, 13:25 • 2 min
Zajac: Lobista nie je nadávka

BRATISLAVA - Lobista nie je nadávka, hoci na Slovensku sa tak stále vníma. V diskusii k návrhu zákona o lobingu z dielne KDH to povedal Pavol Zajac (KDH).

slovakia

left justify in out

Poukázal, že na Slovensku je lobista vnímaný ako korupčník, hoci vo svete lobista nie je nadávka. Zajac si myslí, že vnímanie lobingu by sa na Slovensku nemalo brať negatívne. Lobing by podľa neho mal dostať jasné pravidlá, čo by pomohlo aj boju s korupciou. "Slovensko potrebuje systémové opatrenia v boji s korupciou. Jedným z nich je aj zákon o lobingu," vyhlásil Zajac. Podobný názor má aj Pavol Hrušovský z KDH. "Tento zákon zapadá do antikorupčnej legislatívy," poznamenal.
     

Anton Martvoň zo Smeru-SD súhlasí, že slovo lobista by nemalo byť vnímané ako nadávka. Nesúhlasí však s prijatím zákona od KDH. Tvrdí, že aj v zahraničí sú mnohé zákony o lobingu bezzubé. "Podľa môjho názoru v slovenských pomeroch by zákon len zlegalizoval korupciu," uviedol. Martvoň si napríklad nevie predstaviť, ako by sa registrovala ako lobista cirkev, ktorá by chcela lobovať za dobré veci.
     

Hrušovský trvá na potrebe prijatia zákona o lobingu. "Neodmietajme sa minimálne pokúšať zaviesť do nášho systému inštitút lobingu a lobistov," vyzval poslancov. Zdôraznil, že hlavným zámerom zákona je predchádzať a minimalizovať riziká z ovplyvňovania verejných činiteľov.
     

Podľa zákona z dielne KDH by mal lobing dostať jasné pravidlá. Právna norma by mala zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť mal aj sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti. Keby zákon uspel, lobista by sa musel zaregistrovať do zoznamu ministerstva vnútra, aby mohol lobovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies