Zajac chce, aby premiér odpovedal na jednu otázku najviac päť minút

NETKY.SK • 25 September 2013, 10:20 • 2 min
Zajac chce, aby premiér odpovedal na jednu otázku najviac päť minút

BRATISLAVA - Pavol Zajac z KDH chce svižnejšiu Hodinu otázok, najmä pokiaľ ide o odpovede premiéra.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti má predseda vlády na odpovede prvých 15 minút z Hodiny otázok, ktorá sa koná vždy vo štvrtok cez schôdzu. Počas nich môže stihnúť zodpovedať viacero otázok, neraz sa však stáva, že odpovedá len na jednu, a to zväčša od poslanca vládnej strany. Na opozičné otázky zvyčajne nedôjde.

Podľa Zajaca by mal mať premiér na jednu otázku maximálne päť minút a takto by za štvrťhodinu musel odpovedať na viaceré otázky. Zároveň by bol rád, keby sa otázky losovali na striedačku z opozičného a koaličného košíka. Tým by sa podľa neho zabezpečilo, aby premiér musel odpovedať aj na otázky opozície, čomu sa dnes dokáže vyhnúť. Nazdáva sa, že by to opäť primälo opozičných poslancov dávať premiérovi otázky, od čoho dnes upúšťajú.

"Otázky na premiéra opoziční poslanci pomaly prestávajú dávať, lebo vidia, že nemajú šancu uspieť. Poslanci Smeru totiž dávajú veľa otázok a navyše, premiér odpovedá zvyčajne za 15 minút len na jednu otázku," opísal Zajac to, čo považuje za problém. Zdôraznil, že v rokovacom poriadku sú odpovede premiéra zadefinované ako stručné, nie je tam však napísané, čo presne to znamená. Podľa Zajaca je potrebné v súčasnej situácii jasne povedať, že stručná je napríklad odpoveď do piatich minút. "Hodina otázok by sa dynamizovala a verím, že by bola aj zaujímavejšia," vyhlásil.

Dušan Bublavý zo Smeru-SD Zajacov návrh skritizoval. Poukázal na to, že nechce obmedziť čas na vystúpenie poslancov, ale iba premiérovi. To sa Bublavému nepozdáva. "Len si chceš kopnúť do nášho pána premiéra," poznamenal. Zajacovi tiež odkázal, že aj on mohol svoje vystúpenie skrátiť na päť minút a nerečniť minimálne 10 minút.

Opozičné ani iné pozmeňujúce návrhy k novele rokovacieho poriadku by v pléne nemali prejsť. Šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková totiž avizovala, že vládna strana nepodporí opozičné návrhy a ani nepredloží svoje vlastné. Tie mali priniesť nástroje na vysporiadanie sa s poslaneckými excesmi ako sú napríklad fyzické útoky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies