Zaisťovateľom postúpili poisťovne 14,4 % z poistného

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 10:45 • 2 min
Zaisťovateľom postúpili poisťovne 14,4 % z poistného

BRATISLAVA - Slovenské komerčné poisťovne postúpili zaisťovateľom v minulom roku technické poistné v celkovej výške 294 mil. eur, čo je z celkového poistného podiel zhruba 14,4 %.

slovakia

left justify in out

V roku 2011 bol postúpený objem vo výške 275 mil. eur, čo predstavovalo podiel približne 13,5 %. Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska, pomer zaistenia ostáva stabilný.

"Pomer zaistenia v neživotnom poistení mierne stúpol na 30 % pre pokles technického poistného. V životnom poistení sa pomer zaistenia nezmenil a je 1,7 %,“ uviedla banka.

Pomer zaistenia sa podľa vyjadrení národnej banky výrazne nemenil ani vo väčšine poistných odvetví. Najviac zaisťované odvetvia sú podľa nej stále aktívne zaistenie, poistenie právnej ochrany a poistenie škôd na iných ako pozemných dopravných prostriedkoch. Najmenej zaisťované odvetia sú všetky odvetvia životného poistenia, poistenie úrazu a choroby, havarijné poistenie a poistenie úveru, kaucie a rôznych finančných strát. Podiel zaistenia nákladov na poistné plnenia klesol o 5 percentuálnych bodov najmä pre pokles tohto ukazovateľa v poistení majetku zo 65 % v roku 2011 na 43 % v roku 2012. Vlani bolo totiž menej veľkých poistných udalostí, pri ktorých sa efekt zaistenia prejavuje najviac. 

Po rokoch 2010 a 2011, kedy bol nevýrazný rast celkového technického poistného, prišiel v minulom roku mierny pokles. Dôvodom bol najmä vývoj v neživotnom poistení. Celkové poistné v minulom roku dosiahlo hodnotu 2,04 mld. eur a v medziročnom porovnaní pokleslo o 0,1 %. Z toho životné poistenie vzrástlo o 1,7 % na 1,11 mld. eur, no neživotné poistenie kleslo o 2,3 % na úroveň 0,92 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies