Zaistení cudzinci sa k právnej pomoci dostávajú veľmi ťažko

NETKY.SK • 23 Jún 2013, 10:46 • 2 min
Zaistení cudzinci sa k právnej pomoci dostávajú veľmi ťažko

BRATISLAVA – Cudzinci zaistení na území SR majú sťažený prístup k efektívnej právnej pomoci. Vyplýva to z prieskumu Kancelárie verejného ochrancu práv (VOP) v Útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov (ÚPZC) v Medveďove a Sečovciach, ktorý sa uskutočnil v marci a apríli tohto roku.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sťaženého prístupu k právnej pomoci majú byť podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej legislatívne úpravy, ktoré sú účinné od 1. januára tohto roku. Prieskum v útvaroch ukázal aj ďalšie nedostatky, ktoré komplikujú situáciu cudzincov. Ide napríklad o prístup k informáciám v jazyku, ktorému rozumejú, či obmedzený prístup ku komunikačným prostriedkom. Pracovníci Kancelárie VOP napríklad zistili, že v priestoroch ÚPZC v Medveďove sa na informačných nástenkách nenachádzala žiadna informácia o Centre právnej pomoci (CPP), o práve zaistených cudzincov na poskytnutie bezplatnej právnej pomoci CPP. V ÚPZC v Sečovciach zas zistili, že takéto materiály sú k dispozícii iba v slovenskom a anglickom jazyku. "Nakoľko informovanosť zaistených štátnych príslušníkov tretích krajín o ich právach na území SR je prvým predpokladom na uplatnenie takýchto práv, pokladám za nevyhnutné, aby tieto informácie mali k dispozícii v jazykoch, ktorým rozumejú," konštatuje v správe z prieskumu Dubovcová. Tá odporúča venovať väčšiu pozornosť aj výberu tlmočníkov. Pracovníci Kancelárie VOP sa totiž pri osobných rozhovoroch so zaistenými cudzincami stretli aj s námietkami voči kvalite tlmočníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona