Zaistené pozemky pod U.S. Steel sú adekvátne 47 miliónom USD

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 12:10 • 2 min
Zaistené pozemky pod U.S. Steel sú adekvátne 47 miliónom USD

KOŠICE – Dôvodom, pre ktorý podala spoločnosť ADAMS&Co. na súde návrh na zabezpečovacie opatrenie na časť pozemkov U.S. Steel Košice, boli medializované informácie o chystanom predaji košických oceliarní. Informovala o tom dnes spoločnosť ADAMS&Co., ktorá vedie s U.S. Steel súdny spor o náhradu škody. Americká poradenská spoločnosť si tak chcela poistiť svoju peňažnú pohľadávku v prípade úspechu na súde.

slovakia

left justify in out

"Rozsah založených pozemkov, zhruba 500 hektárov, je adekvátny sume 47 miliónov USD, na ktorú doteraz narástla výška žalovanej sumy vrátane úrokov z omeškania. V prepočte na štvorcový meter to znamená sumu zhruba 10 USD," uviedla spoločnosť ADAMS&Co. v stanovisku, ktoré TASR poskytol právny zástupca firmy Ján Raška. Podľa vyjadrenia pritom k podaniu návrhu na zabezpečovacie opatrenie došlo tak, aby nijakým spôsobom neobmedzil a neohrozil prevádzkovú činnosť oceliarní.

 

Vo veci zaistenia pozemkov košického U.S. Steel rozhodol Krajský súd v Košiciach koncom marca tohto roku. "Za daného stavu súd dospel k záveru, že v dôvodoch uvedených v návrhu na vydanie zabezpečovacieho opatrenia je na strane žalobcu dôvodná obava, že prípadná exekúcia bude ohrozená, a preto návrhu na vydanie zabezpečovacieho opatrenia vyhovel," uvádza sa v rozhodnutí súdu, ktoré má TASR k dispozícii. Lehota na odvolanie je v lehote 15 dní od doručenia rozhodnutia. Vydanie opatrenia podľa hovorkyne krajského súdu Marcely Gálovej neobmedzuje vlastníka nehnuteľností s ich nakladaním a výkon záložného práva môže nastať až potom, keď pohľadávka bude priznaná právoplatným súdnym rozhodnutím.

 

Podľa ADAMS&Co. v súčasnosti nie je známa forma chystaného predaja hutníckeho kombinátu U.S. Steel Košice a je nepochybné, že to môže mať vplyv na schopnosť žalovaného plniť si svoje záväzky voči žalobcovi v budúcnosti. Preto došlo k podaniu návrhu na zabezpečovacie opatrenie.

 

"Zdôrazňujeme, že k tejto situácii vôbec nemuselo dôjsť, ak by žalovaná strana pristupovala zodpovedne k plneniu si svojich záväzkov a zbytočnými obštrukciami niekoľko rokov nenaťahovala súdny spor," uviedol Raška.

 

Spoločnosť ADAMS&Co., INC už takmer 18 rokov vedie spor, ktorým sa domáha náhrady škody za to, že firmy patriace do skupiny niekdajších Východoslovenských železiarní (VSŽ) mali neoprávnene využívať jej know-how. Žalovanou stranou je popri U.S. Steel Košice spoločnosť Gratio Holdings so sídlom na Cypre, ktorá sa stala právnym nástupcom VSŽ. Žalobu podala poradenská firma registrovaná v americkom štáte Delawere ešte v roku 1999 proti vtedajšej spoločnosti VSŽ Oceľ. Žalovaná suma vtedy bola 9,6 miliónov USD.

 

Firma ADAMS&Co. v stanovisku ďalej označila ako lživé zverejnené tvrdenia, že by bola od roku 1993 evidovaná ako daňový delikvent pre neplatenie ročnej daňovej licencie. "Spoločnosť ADAMS&Co. bola založená až v roku 1997 a disponuje dokladmi príslušných inštitúcií, že si všetky svoje záväzky plní," vyhlásila.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona