Začína sa najrozsiahlejšie podujatie v dejinách Slovenska

NETKY.SK • 28 Apríl 2011, 11:55 • 2 min
Začína sa najrozsiahlejšie podujatie v dejinách Slovenska

Začína sa najrozsiahlejšie podujatie v dejinách Slovenska

slovakia

left justify in out

img

Pred piatimi rokmi sa na kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) rozhodlo, že Slovensko na prelome apríla a mája 2011 usporiada turnaj A-kategórie MS. Teda nielen najvýznamnejšiu akciu jeho samostatnej športovej histórie, ale aj najrozsiahlejšie podujatie krajiny vôbec. Ešte nikdy v dejinách SR nepricestovalo pod Tatry naraz toľko turistov-fanúšikov, športovcov so sprievodom, hostí a médií, teda tisícky akreditovaných a desaťtisíce neakreditovaných účastníkov.
      Lotyšská Riga je miestom, na ktorom medzinárodné hokejové hnutie vyrieklo odvážny verdikt. Pridelilo organizáciu podujatia obrovského významu premiérovo krajine, ktorá práve uviedla do prevádzky jedinú halu s patričnými parametrami. Košická Steel Aréna navyše kapacitne zaostáva za hokejovými stánkami šampionátov v organizačne skúsených a hokejovo veľmocenských lokalitách. Prirodzene, že sa chystal projekt veľkej haly v Bratislave, no napokon sa na poslednú chvíľu realizovala pomerne kontroverzne vnímaná rekonštrukcia už rekonštruovaného "starého zimáku" v širšom centre mesta. ZŠ Ondreja Nepelu, ktorý pre MS operuje názvom Orange Aréna, pojme iba o čosi viac ľudí ako východoslovenská "stílka" a už teraz je jasné, že najmä na zápasy domácej reprezentácie je pre veľký záujem fanúšikov malá. Ak by Slováci postúpili do bojov o medaily, málokto pochybuje, že o vstupenky by malo záujem viac našincov, ako je raz toľko kapacitne vybavená vlaňajšia kolínska aréna.
      Aj keď konštatovanie o ľadovom hokeji ako o najpopulárnejšom športovom odvetví na Slovensku môže byť relatívne, rýchla hra na ľade bezpochyby od roku 1993 najčastejšie a najviac vzrušovala slovenskú športovú verejnosť. Najprv striebro, potom zlato a napokon i bronz z MS vyvolali v rokoch 2000 až 2003 mamutie vlny eufórie i národnej hrdosti. Aj týmito faktami operovali organizátori, keď do hlavného slovníka šampionátových sloganov uviedli "Slovensko - hokejová republika". V Bratislave a Košiciach vítajú (plánovaných) 350.000 divákov, tisícku akreditovaných zástupcov masmédií a stovky hostí. Z oblasti siedmej veľmoci budú v oboch mestách pôsobiť ľudia zo 190 televíznych staníc a zápasy MS by malo vidieť 800 miliónov divákov pri televíznych obrazovkách.
      Kým vlani počas MS v Nemecku "pílil uši" Scooter, v Bratislave a Košiciach bude znieť pred každou tretinou každého zápasu oficiálna hymna v podaní speváčky Kristíny. Pieseň v angličtine má názov Life Is A Game (Život je hra) a dostalo sa jej pri jej oficiálnom zrode kontroverzného prijatia. Časť verejnosti ju síce neobjektívne kritizovala za anglický text, ktorý je povinný, ale väčšine ľudí sa nepáči kvalita ako taká, prípadne štýl nahrávky. Na tom sa ale už nič nezmení a hlasy po rockovejšej hymne boli vyslyšané následným uvedením tzv. Hymny slovenskej hokejovej reprezentácie. Skupina Gladiator vyprodukovala (skôr poprockový) kus, ktorý má názov podľa sloganu "Slovensko - hokejová republika". Pieseň tiež nemala úplne optimálne referencie aj vzhľadom na to, že fanúšikovia si už zvykli na s medailami spojenú hitovicu "Nech bože dá".
      Slovensko je teda premiérovým hostiteľom majstrovstiev sveta. Ak by jeho reprezentácia dokázala zvíťaziť, stalo by sa aj prvou krajinou, ktorej národný tím dobyl titul na domácom ľade od roku 1986. Vtedy sa to podarilo Sovietskemu zväzu. Mimochodom rok predtým v roku 1985 sa slovenský hokej pod federálnymi krídlami dočkal zlatého úspechu tiež na "domácich" MS v Prahe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona