Zahynul jeden z hlavných veliteľov IS Umar Šíšání: Bol poradcom Bagdádího

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 08:31 • 2 min
Zahynul jeden z hlavných veliteľov IS Umar Šíšání: Bol poradcom Bagdádího

BEJRÚT - Jeden z hlavných vojenských veliteľov samozvaného Islamského štátu (IS) Umar Šíšání zahynul počas bojov pri irackom meste Mósul. Informovala o tom v stredu agentúra AP, citujúc tlačovú agentúru Amak, blízku tejto džihádistickej teroristickej organizácii.

slovakia

left justify in out

Podľa zmieneného zdroja Šíšání zomrel "mučeníckou" smrťou v meste Širkát pri Mósule, keď pomáhal "zastaviť vojenské ťaženie" proti tomuto mestu, ktoré je stále pod kontrolou radikálov. Stúpenci IS v reakcii na správy o Šíšáního úmrtí zverejnili na sociálnych sieťach smútočné vyjadrenia.

 

Americkí a irackí predstavitelia, ako aj sýrski aktivisti informovali o Šíšáního zabití už v marci s tým, že prišiel o život počas náletu amerických vzdušných síl v Sýrii. Agentúra Amak tieto informácie vtedy poprela, pričom však neposkytla nijaké dôkazy, že je tento hľadaný militant ešte stále nažive.

 

Šíšání, ktorý mal 30 rokov, sa občianskym menom volal Tarchan Batirašvili, pochádzal z Gruzínska a bol etnickým Čečenom. Pôsobil ako vojenský poradca vodcu IS abú Bakra Bagdádího a býval označovaný za "ministra vojny". USA vlani vypísali za jeho dolapenie odmenu päť miliónov dolárov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies