Záhreb terorizujú vrany: Útočia najmä na zvieratá a deti!

NETKY.SK • 10 November 2017, 12:54 • 2 min
Záhreb terorizujú vrany: Útočia najmä na zvieratá a deti!

ZÁHREB - Hlavné mesto Chorvátska bojuje s kŕdľami nebezpečných vrán, ktoré ohrozujú obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Chorvátska metropola momentálne bojuje s veľkým problémom. Sú ním vrany, ktoré sa v meste premnožili. Odhaduje sa, že sa tu usídlilo až 23-tisíc jedincov.

 

Najviac je však sužovaná štvrť Siget, kde obyvatelia okrem strachu zo svojej bezpečnosti na vonkajších priestranstvách trpia aj nedostatkom spánku. Operence totiž nepretržite krákajú a rušia nočný pokoj miestnych. Podieľajú sa tiež na neporiadku v uliciach, pretože pri hľadaní potravy v odpadkových košoch rozhadzujú smeti všade navôkol.

 

Ľudia sú znepokojení, lebo sa množia prípady útokov týchto vtákov a to aj na ľudí. Najčastejšie však napádajú domáce zvieratá. "Zatiaľ sme zaznamenali dva útoky na ľudí a ohrozené sú aj deti, pretože hniezda vrán sú tiež pri materskej škole. Najviac útokov bolo na psov, vrany ich vedia ošklbávať a využívať psiu srsť pri stavbe hniezd. Je ťažké spočítať, koľko tých vrán je, ale určite na každom treťom strome majú dve-tri hniezda," opísala situáciu podpredsedníčka Občianskeho združenia Siget Gordana Pasanecová.

 

Mestská časť začala uvažovať o riešení nepríjemností. Jednou z možností by bolo využitie jastrabov či sokolov, ktoré by vrany vyhnali. Tomu však predstihuje veľa byrokratických úkonov, nakoľko by návrh musel prejsť schvaľovaním ministerstva životného prostredia aj ministerstva poľnohospodárstva. Navyše, nie je isté, že by sa tým problém vyriešil. Vrany sú totiž inteligentné tvory a rýchlo by zistili, že pre dravce nie sú skutočnou korisťou i to, že sa tam nenachádzajú celý čas. Existuje dokonca hrozba, že by samotné vrany mohli útočiť na dravce a to najmä v prípade, že majú mladé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies