Zahrať si Neila Armstronga bolo pre Ryana Goslinga poctou a zodpovednosťou zároveň

NETKY.SK • 12 September 2018, 11:00 • 2 min
Zahrať si Neila Armstronga bolo pre Ryana Goslinga poctou a zodpovednosťou zároveň

TORONTO - Oscarový režisér Damien Chazelle prišiel po Benátkach do Toronta, kde počas medzinárodného filmového festivalu (TIFF) severoamerickému publiku predstavil svoj najnovší film Prvý človek s Ryanom Goslingom v hlavnej úlohe.

slovakia

left justify in out

Snímka vznikla v produkcii Stevena Spielberga.

Prvý človek rozpráva príbeh amerického astronauta Neila Armstronga, ktorý v roku 1969 ako prvý vstúpil na povrch Mesiaca. Okrem príprav vesmírnej misie Apollo 11, jednej z najnebezpečnejších v histórii, sa film venuje aj obete Armstronga, ktorý sa na ňu chystal len pár rokov po tom, ako jemu a jeho manželke Janet (Claire Foy) zomrela na rakovinu dvojročná dcéra.

Zahrať si muža, ktorého prvé kroky na Mesiaci vtedy podľa odhadov sledovalo asi 500 miliónov ľudí na celom svete, bolo pre kanadského herca veľkou výzvou. „Zahrať si Neila Armstronga bola pre mňa nesmierna pocta a zároveň veľká zodpovednosť. Mojou snahou bolo čo najviac priblížiť muža za mýtom, ktorého hĺbka a charakter rozprávajú samy za seba,” uviedol Gosling počas premiéry v Toronte.

Režisér oceňovaných filmov La La Land (2016) a Whiplash (2014) Damien Chazelle sa pohrával s myšlienkou nakrútiť film podľa knihy First Man: A Life Of Neil A. Armstrong (2005) Jamesa Hansena ešte skôr, ako natočil La La Land. Vedel tiež, že do úlohy astronauta chce obsadiť Goslinga. „Láka ma vyrozprávanie príbehov, ktoré sa točia okolo ceny za dosiahnutie vytýčeného cieľa, ceny za ambíciu. Možno to veľa ľudí nevie, ale Neil bol v súkromí veľmi rezervovaný. Jeho základným charakterovým rysom bol pokoj. V jeho osobe sa ukrývala istá poézia. Všetky svoje pocity a emócie vyjadroval svojou prácou, ktorá bola pre neho dôležitejšia ako akákoľvek ambícia, a na to som sa snažil vo filme sústrediť,” priblížil v rozhovore.

Nakrúcaniu predchádzali mesiace príprav, istý čas strávili Chazelle a Gosling v rodnom meste Neila Armstronga, v štáte Ohio, čo ovplyvnilo aj celkový tón samotného filmu. „Z kukuričných polí, ktoré obklopovali dom, kde Neil vyrastal, bol priamy a čistý výhľad na nebo. Viac som v tej chvíli nepotreboval vedieť,“ doplnil.

Veľkou pomocou boli režisérovi a hercom aj dvaja synovia Neila Armstronga, Mark a Rick, ktorí prišli na premiéru do Toronta. Film ich podľa vlastných slov dojal k slzám, „Dúfame, že tento film priblíži život a prácu nášho otca, ale tiež, že bude inšpiráciou ďalším generáciám, aby chceli byť lepší, pracovali na sebe ťažšie, pretože skvelé veci sa dejú a sny sa plnia.”

Vo filme sa okrem Goslinga a Foy ďalej predstavili aj Corey Stoll ako Buzz Aldrin, Kyle Chandler ako Deke Slayton a Jason Clarke ako Ed White. Prvého človeka si budú môcť diváci a diváčky pozrieť v slovenských kinách od 11. októbra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies