Zahraničie poskytne 550 miliónov eur na sarkofág pre Černobyľ

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 07:21 • 2 min
Zahraničie poskytne 550 miliónov eur na sarkofág pre Černobyľ

Zahraničie poskytne 550 miliónov eur na sarkofág pre Černobyľ

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodné spoločenstvo prisľúbilo Ukrajine 550 miliónov eur na vybudovanie nového ochranného štítu na mieste výbuchu černobyľského jadrového reaktora z roku 1986. Na dnešnej medzinárodnej konferencii v Kyjeve to oznámil ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
      Konferencia sa konala pri príležitosti 25. výročia dosiaľ najväčšej jadrovej havárie na svete, ku ktorej došlo pri severnej hranici Ukrajiny s Bieloruskom.
      Ukrajina dúfala, že na stretnutí od zahraničných vlád a medzinárodných organizácií získa pomoc až 740 miliónov eur.
      "Spoločným úsilím sme boli schopní vyzbierať - a považujeme toto číslo za predbežné - 550 miliónov eur," uviedol ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
      Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso povedal, že ak sa dodržia všetky prísľuby, "veľmi ambiciózny cieľ" konferencie môže byť dosiahnutý.
      Spoločné úsilie podnietila aj súčasná jadrová kríza Japonsku, kde zemetrasenie a cunami poškodili jadrovú elektráreň Fukušima-I.
      Janukovyč uviedol, že katastrofa v Černobyle zo sovietskej éry zanechala na Ukrajine "hlbokú ranu, s ktorou sa bude musieť vyrovnávať mnoho rokov".
      Najväčšie príspevky na konferencii deklarovali krajiny skupiny G8. Tie zahŕňajú Francúzsko (47 miliónov eur), Nemecko (42 miliónov), Britániu (34 miliónov), Rusko (45 miliónov) a USA (86 miliónov eur).
      Európska komisia vyčlení na pomoc Ukrajine 110 miliónov eur a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) zrejme 120 miliónov eur.
      Na konferencii mala vystúpiť aj slovenská premiérka Iveta Radičová, svoju účasť však odvolala pre "aktuálne politické otázky".

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies