Zahraničný výbor odmietol údajné plytvanie peniazmi počas predsedníctva

NETKY.SK • 26 Január 2017, 15:33 • 2 min
Zahraničný výbor odmietol údajné plytvanie peniazmi počas predsedníctva

BRATISLAVA - Zahraničný výbor NR SR dnes odmietol konštatovať, že pri organizácii podujatí, ktoré súviseli so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ, sa plytvalo financiami.

slovakia

left justify in out

Takéto uznesenie požadoval prijať opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený), koaličná väčšina ho však nepodporila. Výbor namiesto toho odhlasoval, že berie na vedomie Správu z poslaneckého prieskumu z 1. decembra 2016 na ministerstve zahraničných vecí (MZV).

 

Beblavý chcel tiež v rozsiahlom uznesení zaviazať ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), aby neodkladne vykonal nápravu vrátane vyvodenia politickej a osobnej zodpovednosti a aby do 15 dní výbor informoval, aké opatrenia prijal.

 

MZV ešte v polovici decembra doručilo Zahraničnému výboru NR SR dokumenty a odpovede k otázkam jeho členov, ktoré vyplynuli z poslaneckého prieskumu.

 

"Predložený 200-stranový materiál obsahuje požadované podklady, odpovede, ako aj právne stanoviská k otázkam a požiadavkám, ktoré vzniesli počas poslaneckého prieskumu členovia výboru k niektorým podujatiam predsedníctva SR v Rade EÚ. Ministerstvo verí, že po preštudovaní predložených materiálov bude možné konštatovať, že medializované pochybnosti o jeho postupe pri organizácii troch dotknutých kultúrnych podujatí boli vysvetlené. Rovnako veríme, že správnosť postupov potvrdia aj najvyššie kontrolné orgány štátu - Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR, na ktoré sa ministerstvo iniciatívne obrátilo, aby preverili zmienené podujatia," uviedol hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

 

Ministerstvo doručilo výboru písomnú dokumentáciu k určeniu predpokladanej ceny zákazky v súvislosti s koncertom predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade EÚ, obežník, tzv. referátnik o výbere agentúry Evka a zdôvodnení výnimky pre realizáciu podujatia Európa na Slovensku (odhalenie loga SK PRES), ktorý by mal obsahovať zdôvodnenie výnimky pre danú zákazku, opis procesu výberu dodávateľa, ponuky všetkých troch uchádzačov zaslané počas prieskumu trhu, zdôvodnenie výberu agentúry Evka, cenové ponuky všetkých uchádzačov a schvaľovací proces výberu. Ďalej poskytlo všetky faktúry prijaté ministerstvom v súvislosti s podujatím.

 

Rezort zároveň poskytol mená vedúcich zamestnancov, ktorí podpísali zmluvy predložené na poslaneckom prieskume, ich oprávnenie podpísať uvedené zmluvy, doklad o tom, ako a kedy agentúra Evka ponúkla spoluprácu s ministerstvom a stanovisko k predloženiu ponúk na spoluprácu od ďalších dvoch agentúr.

 

Beblavý vzápätí na tlačovej konferencii vyhlásil, že MZV nedodalo takmer žiadne z kľúčových dokumentov, ktoré poslanci žiadali na prieskume. Poslancom navyše nedovolilo hovoriť so zamestnancami, ktorí by mohli niečo prezradiť. Dostupné údaje ale podľa Beblavého potvrdzujú, že úvodné podujatie slovenského predsedníctva v Rade EÚ bolo nehospodárne a zle pripravené.

Opozičný poslanec uviedol, že žiadali dokument obsahujúci určenie predpokladanej ceny zákazky, keď sa celý proces pripravoval.

 

"Namiesto toho ministerstvo poskytlo irelevantný dokument zo súčasnosti spätne zdôvodňujúci, prečo podľa MZV bolo všetko v poriadku," poznamenal. Poslanci podľa neho nedostali ani opis procesu výberu dodávateľa, schvaľovací proces a zdôvodnenie výberu agentúry Evka spomedzi troch predložených ponúk. Beblavý uviedol, že poslanci dostali vybielené maily, v ktorých boli vybielené aj emailové adresy. Podľa Beblavého sa teda nedalo zistiť, z akých ponúk rezort vyberal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona