Zahraniční Turci začali voliť prezidenta

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 16:35 • 2 min
Zahraniční Turci začali voliť prezidenta

ANKARA - Hlasovaním Turkov žijúcich v zahraničí sa vo štvrtok formálne začali vôbec prvé priame prezidentské voľby v moslimskej krajine.

slovakia

left justify in out

Jej hlavu doteraz volil parlament, no po novom o nej rozhodnú občania vrátane viac ako piatich miliónov Turkov žijúcich v zahraničí. Právom voliť disponujú takmer tri milióny z nich, pričom polovica žije v Nemecku. Svoje hlasy v prvom kole môžu odovzdať na diplomatických zastúpeniach či v iných vyhradených priestoroch. Podľa tureckých úradov však predbežný záujem voliť prejavilo iba 250-tisíc osôb. Jasným favoritom hlasovania, ktorého prvé kolo sa v Turecku bude konať v nedeľu desiateho augusta, je dlhoročný premiér Recep Tayyip Erdogan.

 

Erdoganovo 11-ročné vládnutie v prevažne moslimskej krajine prinieslo hospodársky rast, no i obvinenia z porušovania ľudských práv a slobôd, rozmáhajúcej sa korupcie a zneužívania verejných zdrojov. Nespokojnosť s jeho konzervatívnym vládnutím vyvrcholila minulý rok, keď krajinu zasiahli mohutné demonštrácie. Ich rázne potlačenie vyvolalo medzinárodnú kritiku. Podľa prieskumov sa Erdogan stane prezidentom už v prvom kole a pri moci tak bude minimálne do roku 2019, čo z neho spraví najdlhšie vládnuceho lídra od Atatürka. Opozícia tvrdí, že by sa mal vzdať premiérskej pozície v záujme rovnakých podmienok pre všetkých kandidátov. Z nich okrem premiéra vyniká intelektuál Ekmeleddin Ihsanoglu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona