Zahraniční študenti si pre nulové lístky musia preložiť potvrdenia do slovenčiny

NETKY.SK • 6 November 2014, 15:38 • 2 min
Zahraniční študenti si pre nulové lístky musia preložiť potvrdenia do slovenčiny

BRATISLAVA - Cestovať vlakmi zadarmo budú môcť na Slovensku od 17. novembra tohto roku aj dôchodcovia a študenti zo všetkých členských krajín EÚ. Seniorom zo zahraničia nad 62 rokov bude k nulovým lístkom stačiť iba ich domáca obdoba občianskeho preukazu.

slovakia

left justify in out

Všetci študenti a poberatelia dôchodkov do 62 rokov však budú potrebovať do slovenčiny preložené potvrdenia, ktoré musia mať notárom overené. Podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Morháčovej to bude pri študentoch potvrdenie zo škôl, v prípade poberateľov dôchodkov to budú zase potvrdenia tamojších inštitúcií, ktoré im vyplácajú dôchodky.
     

Každý jeden zahraničný dôchodca či študent sa zároveň bude musieť najprv zaregistrovať, dostať preukaz a až potom si bude môcť kupovať lístky s nulovou cenou.
     

Novinka cestovať zadarmo bude podľa ministerstva dopravy platiť aj pre študentov a dôchodcov zo zahraničia preto, lebo v EÚ funguje zásada rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie občanov na základe občianstva a vyplýva z viacerých právnych predpisov EÚ. Rovnako to podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu platí aj v Maďarsku, kde všetci občania EÚ starší ako 65 rokov jazdia vlakmi zadarmo.
     

Cestovanie zadarmo bude na Slovensku platiť od 17. novembra pre všetky deti do 6 šesť rokov a študentov do 26 rokov. Zároveň pre všetkých seniorov nad 62 rokov a dôchodcov, ktorí poberajú predčasné starobné dôchodky, vdovské, sirotské a invalidné dôchodky. 
     

Týkať sa bude tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov. Pôjde o vlaky štátneho dopravcu ZSSK a tiež spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom. Nulové lístky budú určené pre miesta v druhej triede. Od januára 2015 plánuje štát zároveň zvýšiť zľavy pre ľudí, ktorí vlakom cestujú za prácou, na 50 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies