Zahraniční Slováci chcú voliť elektronicky, spustili petíciu

NETKY.SK • 23 Január 2014, 11:09 • 2 min
Zahraniční Slováci chcú voliť elektronicky, spustili petíciu

BRATISLAVA - Slováci žijúci v zahraničí začali s petíciou za zavedenie možnosti voliť zo zahraničia elektronicky cez internet. Podpisy plánujú zbierať jeden rok. Za úspech budú považovať vyše 50-tisíc podpisov, za ideál 100-tisíc podpisov, ktorý by im umožnil obrátiť sa priamo na Národnú radu Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Ako dnes na tlačovej besede v Bratislave informoval Milan Vetrák, ktorý organizátorov zastupuje pri styku s orgánmi verejnej správy, ide o spontánnu občiansku iniciatívu Slovákov žijúcich v zahraničí. Akciu zatiaľ nezastrešuje žiadna organizácia združujúca Slovákov žijúcich v zahraničí, ale po spustení petície majú podľa Vetráka dohodu s približne 50-timi krajanskými organizáciami v západnej Európe, USA, Kanade a Austrálii, ktoré budú petíciu propagovať na svojich podujatiach. Podľa Vetráka je v zahraničí približne 200-tisíc voličov. 

Organizátori petície zatiaľ hovoria o možnosti voliť elektronicky pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ale ak by bol verejný záujem, túto možnosť by mohli mať všetci Slováci. V petícii sa píše, že zahraniční Slováci sú znepokojení tým, že s výnimkou voľby poštou v parlamentných voľbách nemajú možnosť uplatniť si volebné právo zo zahraničia. Tejto možnosti sa neúspešne dožadujú desať rokov. Dožadujú sa možnosti voliť elektronicky cez internet najmä vo voľbách do NR SR, voľbách prezidenta, v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta alebo celoštátnom referende. 

Vetrák ďalej uviedol, že po vyzbieraní 50-tisíc podpisov začnú vyjednávania s politickými stranami. Uchádzajú sa predovšetkým o podpisy Slovákov žujúcich v zahraničí, ale privítajú aj podpisy ľudí žijúcich na Slovensku. Záujemcovia o podporu petície si ju môžu stiahnuť z internetovej stránky https://www.slovenskezahranicie.org. a petičný hárok by mali doručiť niektorej z kompetentných osôb uvedených pri hárku. Do vyzbierania potrebného počtu podpisov však vyzývajú vládu a všetky politické strany a hnutia, aby sa otázkou, ktorá je predmetom petície, zaoberali a iniciatívne podnietili potrebné legislatívne zmeny, na ktorých sa v prípade záujmu budú krajania radi podieľať. 

Petícia je sprístupnená na stránke https://www.slovenskezahranicie.org. Podpisovať ju možno od dnešného dňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies