Zahraniční Maďari by nemali rozhodovať o našom osude, tvrdí Gyurcsány

NETKY.SK • 15 September 2013, 15:24 • 2 min
Zahraniční Maďari by nemali rozhodovať o našom osude, tvrdí Gyurcsány

BUDAPEŠŤ - Gyurcsány pred stovkami priaznivcov zdôraznil, že premiér Viktor Orbán musí odísť.

slovakia

left justify in out

Zahraniční Maďari by nemali rozhodovať o osude ľudí, ktorí žijú v Maďarsku, vyhlásil v sobotu predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány na masovom mítingu na budapeštianskom Moste slobody.

"Ich rozhodnutie ovplyvní iba naše životy, ich nie. Ani my nechceme rozhodovať o živote v ich krajine," povedal bývalý predseda vlády na margo volebného práva, ktoré si už v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2014 budú môcť uplatniť zahraniční držitelia maďarského občianstva.

Maďarský národ podľa jeho slov ničia tí, ktorí generujú medzi Maďarom a Maďarom konflikt, aký vzniká z volebného práva zahraničných Maďarov.

Gyurcsány pred stovkami priaznivcov zdôraznil, že premiér Viktor Orbán musí odísť. "Orbán nie je demokratom pravého stredu, ale zosobnením svojvôle," podčiarkol predseda DK, ktorý o Orbánovej vláde povedal, že likviduje vzdelávanie a zdravotníctvo.

Pred parlamentnými voľbami 2014 prebieha v Maďarsku od 1. augusta registrácia zahraničných Maďarov do centrálneho registra Národného volebného úradu (NVI).

Držitelia maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo - ako napríklad na Slovensku - sa na voľby v Maďarsku budú registrovať prostredníctvom internetu tak, aby údaje o nich neboli verejne dostupné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona