Zahraniční korešpondenti v Číne zaznamenali vlani zhoršenie podmienok na prácu

NETKY.SK • 30 Január 2018, 10:00 • 2 min
Zahraniční korešpondenti v Číne zaznamenali vlani zhoršenie podmienok na prácu

PEKING - Zahraniční novinári pôsobiaci v Číne informovali o sťažených podmienkach na svoju prácu, ktoré sa zhoršili v uplynulom roku. Peking podľa nich obmedzuje zahraničným korešpondentom prístup do niektorých oblastí krajiny či od nich požaduje obnovenie platnosti víz.

slovakia

left justify in out

Vo svojej výročnej správe to v utorok konštatuje Klub zahraničných korešpondentov v Číne (FCCC) so sídlom v Pekingu, píše agentúra DPA. Spolu 40 percent respondentov nahlásilo v roku 2017 zhoršenie podmienok na výkon práce spravodajcu. Pre porovnanie - predvlani zhoršujúce sa pracovné podmienky hlásilo 29 percent z nich.

 

Z prieskumu klubu FCCC medzi novinármi taktiež vyplynulo, že pre zahraničných spravodajcov je čoraz namáhavejšie pokrývať udalosti v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny či v pohraničných oblastiach so Severnou Kóreou. Komplikácie pri predlžovaní víz zaznamenalo 15 percent žurnalistov, čo je oproti vlaňajšku o šesť percent viac. Klub zistil, že päť medzinárodných mediálnych organizácií malo ťažkosti s vízami, ktoré boli "dôsledkom ich spravodajskej činnosti".

 

Združenie zahraničných novinárov tiež konštatovalo znepokojenie v súvislosti s tým, ako čínske úrady posudzujú komunikáciu miestneho obyvateľstva zo zahraničnými médiami, ktorú začali používať ako "dôkaz kriminálnej činnosti". Napríklad v januári zadržali tibetského aktivistu po tom, ako poskytol rozhovor denníku New York Times na tému jazyka a reči.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies