Zahraniční investori hodnotia ekonomickú situáciu na Slovensku pozitívne

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 12:20 • 2 min
Zahraniční investori hodnotia ekonomickú situáciu na Slovensku pozitívne

BRATISLAVA - Zahraniční investori hodnotia ekonomickú situáciu na Slovensku pozitívne. Podľa nich je najlepšia za posledných osem rokov.

slovakia

left justify in out

Negatívne však vnímajú nedostatok pracovnej sily. Vláda by sa mala podľa firiem tiež viac zaoberať bojom proti korupcii a neserióznym praktikám vo verejnom obstarávaní. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu medzi investormi v Európe, ktorý dnes predstavila Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora (SNOPK).

 

Súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku vníma pozitívne 45 % opýtaných, uspokojivá je podľa 47 % a zlá je podľa 8 % opýtaných. "Riaditelia a konatelia v tomto prieskume sú oveľa viac optimistickejší, ako to bolo vlani. Očakávania, ktoré hodnotia ekonomickú situáciu ako nepriaznivú, klesli pod 10 %. To je pozitívne," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii obchodný radca Veľvyslanectva Rakúskej republiky na Slovensku Hans Christian Kügerl.

 

Predpoklad zlepšenia ekonomiky očakáva v ďalšom priebehu tohto roka 35 % firiem, avšak mierna väčšina s podielom 53 % očakáva nezmenenú celkovú hospodársku situáciu. "Vidíme, že nálada je rovnomerne pozitívna s ľahko stúpajúcou tendenciou. Po tom, ako sa čísla ekonomického rastu upravia smerom nahor, môžeme očakávať, že pozitívne nálady v ďalšom roku ešte vzrastú," predpokladá Kügerl.

 

Optimistické sú aj vyhliadky investorov týkajúce sa vývoja vo vlastnej firme. Ukázalo sa, že 47 % firiem počíta s lepšími obchodmi, iba každý desiaty podnik sa pripravuje na horší hospodársky rok. Zvýšiť počet svojich pracovníkov plánuje 44 % firiem a 37 % chce zvýšiť aj investície. "Negatívne vyhliadky do budúcnosti očakáva menej firiem. Polovica investorov stále verí a dúfa, že ich rozvoj bude pozitívny aj v najbližšej budúcnosti," uviedol Kügerl.

 

Zaujímavé zistenia priniesol prieskum v oblasti zlepšenia obchodných výsledkov. Ukázalo sa, že hoci 64 % účastníkov prieskumu počíta so stúpajúcimi obratmi, zlepšenie obchodných výsledkov očakáva iba 47 % firiem.

Vyhliadky sa zlepšili aj v oblasti prijímania zamestnancov. Napriek tomu, že firmy stále pociťujú nedostatok pracovnej sily, naberať nových ľudí plánuje 44 % firiem, 46 % opýtaných očakáva, že sa nezmení počet zamestnancov v porovnaní s predošlým rokom a 10 % firiem očakáva pokles zamestnancov.

 

Vlani pritom počíta s rastom pracovnej sily 40 % opýtaných. "Len každý desiaty investor by chcel personál redukovať, čo by bol najlepší výsledok prieskumu od roku 2005," poznamenal Kügerl. Prieskum však ukázal, že bude potrebné urobiť reformy najmä v oblasti vzdelávania, aby sa zlepšila dostupnosť pracovnej sily.

 

"Zaznamenali sme ohromný nárast nedostatku pracovných síl. Keď porovnáme hodnotenie jednotlivých sektorov, najhoršie to vníma priemysel," doplnil Kügerl. Investori tiež uviedli, že Slovensko vnímajú najmä ako členskú krajinu Európskej únie (EÚ). Pozícia krajiny sa pritom posilnila aj v súvislosti s odchodom Veľkej Británie z EÚ. Okrem toho investori vnímajú pozitívne produktivitu pracovnej sily, ochotu podávať výkony, ako aj dostupnosť a kvalitu lokálnych dodávateľov.

 

Naopak, za nedostatočnú stále považujú investori vymáhateľnosť práva, transparentnosť pri verejnom obstarávaní, ako aj boj proti korupcii, ktorú považujú za najhorší problém. "Investori pri korupcii udelili tú najhoršia známku, ktorá kedy bola udelená v tomto prieskume. Napriek tomu, že vláda si po voľbách stanovila boj proti korupcii, z hľadiska očakávaní investorov z Európy, zdá sa, že sa toho veľa neurobilo," dodal hovorca komory a zástupca konateľa Markus Halt. Prieskumu sa zúčastnilo 176 firiem a bol uskutočnený vo februári tohto roka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies