Zahraničné tímy by mali ukončiť pátracie a záchranné práce v Nepále

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 16:06 • 2 min
Zahraničné tímy by mali ukončiť pátracie a záchranné práce v Nepále

KÁTHMANDU - Nepálska vláda požiadala zahraničných partnerov, aby ukončili pátracie a záchranné operácie po zemetrasení, ktoré zasiahlo krajinu pred deviatimi dňami, keďže už viac nie je nádej, že by sa pod sutinami mohli nachádzať živí ľudia.

slovakia

left justify in out

Podľa pondelňajšieho vyjadrenia predstaviteľa nepálskeho ministerstva vnútra Rameshwora Dangala pre agentúru Reuters môžu zahraničné tímy odísť, ak "zároveň nie sú špecialistami na odpratávanie sutín". Šéf indických špecializovaných síl pre katastrofy, ktoré prišli zasahovať do Nepálu ako jedna z prvých zahraničných organizácií, O.P. Singh povedal, že vláda požiadala o ukončenie prác "všetky pátracie a záchranné, nie však humanitárne tímy".

 

Ničivé zemetrasenie v Nepále z 25. apríla si podľa aktuálnej bilancie vyžiadalo takmer 7300 mŕtvych a vyše 14 300 zranených. Pre himalájsku krajinu je najhoršou pohromou svojho druhu od roku 1934 a podľa minulotýždňového odhadu premiéra Sušila Koiralu by mohol počet obetí na životoch stúpnuť až na 10-tisíc. Polícia a miestni dobrovoľníci v pondelok našli telá približne stovky turistov a dedinčanov zavalených lavínou vyvolanou zemetrasením v odľahlej časti Nepálu. Pátracie a záchranárske tímy po katastrofe poskytli desiatky krajín a mnohé tiež prisľúbili peniaze na obnovu domov, nemocníc a historických pamiatok. Podľa údajov OSN zemetrasenie v 28-miliónovom Nepále postihlo osem miliónov ľudí, z ktorých najmenej dva milióny budú najbližšie tri mesiace potrebovať pomoc v podobe stanov, potravín, vody a liekov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies