Zahraničné SZČO budú mať od januára nové povinnosti voči Sociálnej poisťovni

NETKY.SK • 5 Október 2014, 12:53 • 2 min
Zahraničné SZČO budú mať od januára nové povinnosti voči Sociálnej poisťovni

BRATISLAVA - Zahraničné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), na ktoré sa vzťahujú slovenské právne predpisy na základe nariadení Európskej únie alebo medzinárodnej zmluvy, budú mať od začiatku budúceho roka nové povinnosti voči Sociálnej poisťovni.

slovakia

left justify in out

"Od 1. januára 2015 budú mať povinnosť oznamovať výšku príjmov a výdavkov SZČO zo zárobkovej činnosti do ôsmich dní od právoplatného určenia príslušnosti k právnym predpisom Slovenskej republiky a v bežnom roku najneskôr do 31. mája kalendárneho roka za predchádzajúci kalendárny rok," informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

 

Tieto SZČO budú mať podľa hovorcu Sociálnej poisťovne tiež povinnosť oznamovať vznik a zánik oprávnenia na výkon zárobkovej činnosti v lehote do ôsmich dní od vzniku a zániku oprávnenia, resp. čestne vyhlasovať začatie a skončenie výkonu zárobkovej činnosti, ktorá sa vykonáva bez oprávnenia na výkon činnosti. Nové povinnosti pre zahraničné SZČO zavádza novela zákona o sociálnom poistení s účinnosťou od 1. januára 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies