Zahraničné misie stáli minulý rok Slovensko vyše 26 miliónov eur

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 13:39 • 2 min
Zahraničné misie stáli minulý rok Slovensko vyše 26 miliónov eur

BRATISLAVA - Slovensko minulý rok vynaložilo na zahraničné misie takmer 26,3 milióna eur. Najviac, a to 25,35 milióna eur, išlo z rozpočtu ministerstva obrany. Uvádza sa to v správe o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2013, ktorou sa bude v stredu 23. apríla zaoberať vláda.

slovakia

left justify in out

Celkovo malo Slovensko zastúpenie v 10 rôznych misiách a operáciách. Najvyšší počet príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR pôsobil v operácii NATO v Afganistane (ISAF). Na prelome tohto roku ich tam bolo 289 v piatich provinciách - Kábul, Wardak, Nangarhar, Uruzgan a Kandahár. Rovnako v Afganistane prispievalo do civilnej misie EUPOL pod vedením EÚ. Úlohy poradcov na veliteľstve v Kábule plnili dvaja slovenskí policajti.
     

Druhou pre Slovensko najpočetnejšou bola mierová misia OSN na Cypre (UNFICYP), kde pôsobilo 157 vojakov a dvaja policajti.
     

K ďalším aktivitám medzinárodného krízového manažmentu so slovenskou účasťou patrili vojenská operácia EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a Veliteľstvo NATO v Sarajeve. Celkovo tam bolo 36 príslušníkov OS SR.
     

Šesť policajtov sa zúčastňovalo misie EÚ na posilňovanie právneho štátu (EULEX) v Kosove. Traja v podpornej hraničnej misii EÚ pre Moldavsko a Ukrajinu (EUBAM), v ktorej pôsobil aj jeden príslušník Finančnej správy SR.
     

Slovensko sa zapájalo aj do pozorovateľskej misie EÚ na území Gruzínska (EUMM), misie policajných poradcov v Kirgizskej republike (Centrum OBSE v Biškeku), pozorovateľskej misie OSN na Blízkom Východe (UNTSO) a do policajnej misie EÚ (EUPOL COPPS) na palestínskych územiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies