Zahraničné matky vytiahli z českých bánk takmer 41 miliárd,aj keď biznis stagnuje

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 14:01 • 2 min
Zahraničné matky vytiahli z českých bánk takmer 41 miliárd,aj keď biznis stagnuje

PRAHA - Zahraničné matky českých bánk zaznamenali v Českej republike ďalší tučný rok.

slovakia

left justify in out

Šestica najväčších českých finančných domov poslala svojim vlastníkom na dividendách takmer 41 miliárd Kč (1,52 miliardy eur), teda 75 halierov z každej koruny zarobenej v minulom roku.

 

České dcéry tak podľa výročných správ a informácií bánk vyplatili do zahraničia druhú najväčšiu sumu peňazí vo finančnej histórii krajiny. Ich biznis pritom stagnuje, čo znamená, že zahraničné matky si zo ziskov českých filiálok ukrajujú stále väčšiu porciu. Informoval o tom server e15.cz.

 

Zlatým vajcom českého bankovníctva zostáva ČSOB. Belgickému vlastníkovi KBC poslala v dividende 14,78 miliardy Kč, teda celý svoj minuloročný zisk. Ešte vlani pritom Belgičania nechali v českej kase aspoň symbolickú polmiliardu.

 

Podobná je situácia aj v ostatných bankách. Zatiaľ čo vlani rakúska Erste vytiahla z Českej sporiteľne zhruba tri štvrtiny zisku, tento rok to už bolo 88 %. Aj keď zisk domácej retailovej jednotky takmer o miliardu korún klesol, rakúska matka žiada na dividende oproti predchádzajúcemu roku o poldruha miliardy viac.

 

Väčší podiel zo zisku chce aj francúzska Société Générale od Komerčnej banky a viac svojej rakúskej matke zaplatí aj česká Raiffeisenbank. Výnimkou je UniCredit, ktorá do Talianska nepošle na rozdiel od minuloročných 2 miliárd Kč ani korunu.

 

"Minimálny priestor na rast veľkých bánk a skôr len udržiavanie súčasných klientov viedlo v minulých rokoch k znižovaniu nákladov a zvyšovaniu prevádzkovej efektívnosti, čo umožnilo vyplácať vysoký podiel zisku v dividendách," uvádza analytik spoločnosti Conseq Martin Pavlík.

 

Napriek tomu, že nároky matiek rastú, biznis českých veľkobánk je zhruba na minuloročnej úrovni. Šestica najväčších mien českého bankovníctva vlani zarobila 54 miliárd Kč, teda len o 1 % viac než v roku 2014.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies