Zahraničné investície v USA v prvom štvrťroku výrazne klesli

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 18:19 • 2 min
Zahraničné investície v USA v prvom štvrťroku výrazne klesli

HAMBURG - Donald Trump vlani na jeseň počas prezidentskej volebnej kampane oduševňoval svojich stúpencov sloganom „Amerika predovšetkým“.

slovakia

left justify in out

Na zahraničných investorov však zapôsobil opačne. Hodnota zahraničných investícií v Spojených štátoch v prvom štvrťroku dosiahla 83,6 miliardy USD (73,25 miliardy eur). Medziročne sa znížili o takmer 40 %. Informuje o tom najnovšie vydanie nemeckého týždenníka Wirtschaftswoche s odvolaním sa na predbežné údaje amerického štatistického úradu Bureau of Economic Analysis.

 

Nemecké firmy sa na sume podieľali len 992 miliónmi USD. V poslednom štvrťroku vlaňajška do rozvoja amerického hospodárstva vložili 1,4 miliardy USD. V treťom štvrťroku to boli takmer 4 miliardy USD. Stormy-Annika Mildnerová, expertka na zahraničnú politiku nemeckého priemyselného združenia BDI, uviedla, že nová americká administratíva vyvoláva medzi nemeckými investormi veľkú neistotu.

 

Trumpova protekcionistická hospodárska politika znepokojuje obchodných partnerov Spojených štátov aj v iných častiach sveta. Protekcionizmus, ktorý môže mať fatálne následky pre svetovú ekonomiku, sa stane významnou témou nadchádzajúceho summitu G20, skupiny dvoch desiatok najpriemyselnejších a najvplyvnejších rozvojových štátov sveta. Už o pár dní sa uskutoční v nemeckom Hamburgu.

 

Svetová hospodárska kríza na začiatku 30. rokov minulého storočia dosiahla také obludné rozmery, lebo všetky krajiny sa usilovali zachovať akú-takú úroveň na úkor ostatných. To nikomu nepomohlo. Všetci sa vzájomne dostali do katastrofy.

(1 EUR = 1,1413 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies