Zahraničné banky obmedzujú investície vo východnej Európe

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 08:45 • 2 min
Zahraničné banky obmedzujú investície vo východnej Európe

LONDÝN - Zahraničné banky v prvom kvartáli 2013 spomalili financovanie svojich prevádzok v strednej a východnej Európe. Vyplýva to zo štúdie Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) zverejnenej v utorok.

slovakia

left justify in out

"Predpoveď, že druhá vlna znižovania financovania, ktorá sa začala v polovici roku 2011, postupne odoznieva, sa ukázala ako nepravdivá," píše sa v štúdii.

Bankové inštitúcie, ktoré informácie poskytujú Banke pre medzinárodné zúčtovanie (BIS), svoje externé pozície podľa správy v krajinách tzv. "novej Európy" s výnimkou Turecka a Ruska v prvom štvrťroku 2013 znížili o 0,7 %. Tempo spomaľovania financovania sa teda oproti 0,2 % v poslednom kvartáli minulého roka viac než zdvojnásobilo. "Existuje obava, že zhoršovanie nálady na trhu v rozvíjajúcich sa európskych ekonomikách, ktoré sa začalo koncom mája, by mohlo spôsobiť ďalšie obmedzovanie investícií," píše sa ďalej v texte správy z výskumu. 

V mnohých krajinách strednej a východnej Európy pôsobia banky, ktoré úplne alebo z veľkej časti vlastnia materské spoločnosti zo Západu. Tie v snahe napraviť svoje bilancie poškodené európskou dlhovou krízou znižujú mieru poskytovania úverov a existuje riziko, že ich postupné sťahovanie sa na domáce trhy môže poškodiť východoeurópske ekonomiky. 

Výskum EBRD potvrdil, že od polovice roka 2011 už zahraničné banky obmedzili prílev investícií do svojich východoeurópskych pobočiek o ekvivalent 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) regiónu.. Najväčší odliv investícií zaznamenali Maďarsko (23 % HDP) a Slovinsko (17 %). V prvom štvrťroku obmedzovanie prítoku financií podľa EBRD pokračovalo aj v Chorvátsku, Litve, Lotyšsku, Rumunsku a na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies