Zahraničné agentúry si všimli úspech slovenských neonacistov a straty Smeru-SD

NETKY.SK • 6 Marec 2016, 11:34 • 2 min
Zahraničné agentúry si všimli úspech slovenských neonacistov a straty Smeru-SD

BRUSEL - Výsledkom parlamentných volieb na Slovensku je výrazný pokles popularity strany Smer-SD premiéra Roberta Fica, uviedol v prvej reakcii na slovenské voľby európsky internetový týždenník Politico.

slovakia

left justify in out

Denník upozornil, že Ficova strana nedosiahla 44 percent ako v roku 2012, keď sama dokázala zostaviť vládu. Politico skonštatoval, že Fico sa zrejme pokúsi do tretice o zloženie vládneho kabinetu - na čo však bude potrebovať koaličných partnerov.

 

Podľa Politico je Fico známy pre svoje populistické politické ťahy vrátane bezplatného cestovania vlakom pre študentov a dôchodcov alebo vratkami za plyn krátko pred voľbami.

 

Tlačová agentúra AP výsledky volieb po sčítaní väčšiny hlasov označila za "prekvapivý vývoj", najmä keď sa do parlamentu podarilo dostať aj neonacistickej strane Mariana Kotlebu.

 

AP citovala slová premiéra Fica, ktorý priznal, že Smer-SD dúfal, že získa aspoň o 4-5 percent viac hlasov než 28,3 percenta, ktoré potvrdili štatistiky ústrednej volebnej komisie. Podľa agentúry je to však pre Fica stále "slušný výsledok".

 

Agentúra uviedla, že odchádzajúci premiér favorizuje úlohu silného štátu v ekonomike, že sa kriticky staval k západným sankciám voči Rusku a je známy svojou silnou protimoslimskou rétorikou.

 

Slovensko nebolo súčasťou európskych trás pre stovky tisíce utečencov a migračnú krízu zatienili štrajky učiteľov a zdravotných sestier: ale aj napriek tomu Fico urobil z tejto krízy centrálnu časť svojej kampane, pripomenula agentúra.

 

AP za najpozoruhodnejší moment volieb považuje úspech neonacistickej Ľudovej strany Naše Slovensko so ziskom nad 8 percent hlasov a 14 miestami v parlamente.

 

Agentúra pripomenula, že Marian Kotleba bol šéfom zakázaného neonacistického hnutia Slovenská pospolitosť, ktoré organizovalo protirómske zhromaždenia a sympatizovalo so slovenským nacistickým bábkovým štátom z druhej svetovej vojny. AP zdôraznila, že ĽSNS označuje NATO za teroristickú organizáciu a opakovane slovne útočí na Európsku úniu a spoločnú európsku menu.

 

Tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti spresnila, že vodca ĽSNS v minulosti čelil niekoľkým obvineniam zo šírenia rasizmu a fašizmu, ale nebol súdne trestaný. Predvolebná kampaň tejto strany bola podľa DPA založená na podnecovaní verejnosti proti utečencom a rómskej menšine.

 

Agentúra AP citovala slová šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka, že Kotlebov úspech vo voľbách "skomplikuje vnímanie Slovenska v Európe", lebo Slováci "si zvolili do parlamentu fašistov".

 

Výsledok volieb podľa AP povedie k "tvrdým rokovaniam" v čase, keď sa Slovensko chystá v druhej polovici roka 2016 prevziať rotujúce predsedníctvo v Európskej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona