Záhrada liečivých rastlín Farmaceutickej fakulty UK má 45 rokov

NETKY.SK • 28 September 2012, 11:53 • 2 min
Záhrada liečivých rastlín Farmaceutickej fakulty UK má 45 rokov

Záhrada liečivých rastlín Farmaceutickej fakulty UK má 45 rokov - Zaujímavosti Špecifické pracovisko Univerzity Komenského v Bratislave Záhrada liečivých rastlín Farmaceutickej fakulty (FaF), oslavuje 45. výročie svojho vzniku.

slovakia

left justify in out

img

Špecifické pracovisko Univerzity Komenského v Bratislave Záhrada liečivých rastlín Farmaceutickej fakulty (FaF), oslavuje 45. výročie svojho vzniku. 

História záhrady liečivých rastlín sa začala písať 1. októbra 1967 v lokalite Nové záhrady v bratislavskom Prievoze na rozlohe približne 1,5 hektára. Záhrada sa stala účelovým pracoviskom fakulty. Jeho poslaním bolo zhromažďovať, udržiavať a rozširovať zbierku liečivých a potenciálne liečivých rastlín nevyhnutných pre pedagogické a vedecko-výskumné účely novodobej farmácie. "V súčasnosti zahŕňa záhrada približne 850 druhov a kultivarov rastlín, ktoré v prípade potreby poskytujeme aj domácim a zahraničným partnerským pracoviskám,"informovala Marcela Koreňová zo Záhrady liečivých rastlín.

Z dopestovanej úrody majú najväčší úžitok Katedra farmakognózie a botaniky, Katedra bunkovej a molekulárnej biológie liečiv, Katedra farmaceutickej analýzy a nukleárnej farmácie FaF UK a iné. "Pre edukáciu všestranne vzdelaného farmaceuta je poznanie syntézy liečiv a ich vlastností a účinkov - podobne ako ľudského tela a liečivých rastlín - nenahraditeľné. Aj preto má záhrada liečivých rastlín významné postavenie pri výchove budúcich farmaceutov," zhodnotil rektor UK Karol Mičieta.

Záhrada liečivých rastlín FaF UK spolupracuje so 150 domácimi a zahraničnými partnerskými pracoviskami. Na študijné účely využívajú jej genofond aj poslucháči Prírodovedeckej fakulty UK, Univerzity tretieho veku Centra ďalšieho vzdelávania UK, študenti zdravotníckych škôl z Bratislavy, Trnavy, Trenčína, Poľnohospodárskej školy a učilišťa v Malinove a niektorých základných škôl. Záhrada prakticky od svojho vzniku spolupracuje s farmaceutickými firmami z Hlohovca i Malaciek. Okrem toho takmer dve desaťročia v rámci vedecko-výskumnej činnosti spolupracuje s nemeckou Univerzitou Martina Luthera v Halle. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona