Záhorie trápi nedostatok lekárov

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 19:01 • 2 min
Záhorie trápi nedostatok lekárov

BRATISLAVA - Obce Zohor, Plavecký Štvrtok a Láb v Bratislavskom kraji trápi nedostatok ambulantných lekárov.

slovakia

left justify in out

Spoločným problémom obcí je odchod pediatričiek do dôchodku, informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. Predseda BSK Pavol Frešo riešil dnes tento problém v Zohore so starostami dotknutých obcí a krajskými poslancami za okres Malacky. Odchod lekárov do dôchodku, ktorých nebude mať kto nahradiť, sa stal aj problémom budúcnosti.

 

Podľa Freša však nie je nedostatok lekárov len problémom Záhoria, ale je to problém celého Bratislavského kraja. ,,V zásade ide o to, že keď lekár má byť lekárom, tak naozaj potrebuje šesť rokov štúdia, päť rokov na atestácie a pre mnohých z nich sa to zdá neatraktívne tieto obecné ambulancie,“ povedal Frešo. Viaceré obce zo Záhoria riešia problémy s nedostatkom lekárov tak, že ambulancie dotujú alebo prenajímajú lekárom za symbolické nájomné. Riešenie musí byť podľa Freša systémové, preto chce BSK osloviť poisťovne a ministerstvo zdravotníctva. 

 

Zástupca starostu obce Láb Pavel Chmela vyjadril obavu zo situácie, ktorá odchodom starších lekárov v obvode Plavecký Štvrtok, Láb a Zohor nastala. "Sme malá obec, ktorá má okolo 300 detských pacientov, je problém na takúto pozíciu zohnať lekára, preto to riešime s Plaveckým Štvrtkom a Zohorom spoločne ako jeden obvod. Sme ochotní poskytnúť bezplatne novej lekárke ambulanciu, pretože lekárka je potrebná v obci,“ povedal Chmela. Starosta Plaveckého Štvrtka Ivan Slezák sa pridal s tým, že ,,pokiaľ skončí z akýchkoľvek dôvodov lekár, ktorý je určený pre tieto tri zdravotné obvody, tak jednoducho nie je možné zohnať nového lekára. Skončila pediatrička, staršia doktorka, ktorá odišla do dôchodku aj pre zdravotné problémy a je tu problém. Nedarí sa nám zohnať lekára, pretože do obvodu vám mladý lekár nepôjde a starých niet.“ 

 

Problém s nedostatkom ambulantných lekárov však môžu mať aj ďalšie obce, a to nielen v Bratislavskom kraji. „Priemerný vek lekárov pre celý okres Malacky je 56 rokov. Aj z toho vidíme, že musíme ten problém riešiť a tie varianty, ktoré sú na stole, sú také, že hľadáme aj lekárov možno mimo Slovenska, ktorí by boli ochotne, ale kvalitne slúžiť ako lekári aj tu v Zohore, prípadne inde v okrese,“ dodal Frešo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies