Zahaľujúcim sa osobám obmedzili pohyb v budove austrálskeho parlamentu

NETKY.SK • 2 Október 2014, 16:03 • 2 min
Zahaľujúcim sa osobám obmedzili pohyb v budove austrálskeho parlamentu

CANBERRA - Návštevníci austrálskeho parlamentu v Canberre, ktorí majú na sebe odev zahaľujúci tvár, budú smieť po novom sledovať dianie v jeho komorách už len z balkónov oddelených sklom.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostné opatrenie súvisiace s terorizmom vo štvrtok oznámil vládny úrad zabezpečujúci prevádzku budovy, kde boli zvukotesne uzavreté priestory doteraz určené zvyčajne pre skupiny školákov. Niektorí senátori vrátane Christine Milneovej stojacej na čele strany Austrálski zelení vyjadrili z takéhoto kroku rozhorčenie, keďže podľa nich povzbudzuje k zaobchádzaniu s moslimskými ženami ako s "občanmi druhej kategórie". Úrad však tvrdí, že v období "zvýšeného ohrozenia" umožní osobám zahaľujúcim si tváre "naďalej vstupovať na balkóny v komorách bez toho, aby museli byť identifikovateľné". Ďalší zákonodarcovia sa predtým vyslovili naopak za to, aby bolo vstupovanie osôb so zahalenou tvárou do parlamentu zakázané.

 

Najnovšia kontroverzia sa v Austrálii objavila v období, keď sa tamojšia vláda snaží ubezpečiť moslimskú menšinu, že prijímanie prísnych protiteroristických zákonov a policajné razie v posledných týždňoch je namierené proti zločincom, a nie proti vyznávačom islamu. Sprísňovanie bezpečnostných opatrení v parlamente nasleduje po vydaní druhého najvyššieho zo štyroch možných stupňov výstrahy pred teroristami. Hrozbu pre domáce obyvateľstvo majú predstavovať prívrženci extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorá v uplynulých mesiacoch ovládla veľké časti Sýrie a Iraku, pričom verbuje bojovníkov zo zahraničia. 

 

Austrálsky premiér Tony Abbott v stredu vyhlásil, že odev známy ako burka považuje za "dosť konfrontačný" a "úprimne by si želal, aby sa nenosil". Na druhej strane však priznal, že od otvorenia budovy parlamentu pred 26 rokmi si nepamätá prípad, keď by sa do nej pokúsil vstúpiť ktokoľvek oblečený v burke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies