Zahájenie ZOH 2018 sa nezaobišlo bez masových protestov proti Kimovmu režimu, demonštranti vyzývajú na bombardovanie KĽDR

NETKY.SK • 9 Február 2018, 14:37 • 2 min
Zahájenie ZOH 2018 sa nezaobišlo bez masových protestov proti Kimovmu režimu, demonštranti vyzývajú na bombardovanie KĽDR

SOUL/PCHJONGJANG - Stovky juhokórejských demonštrantov dnes zaplnili ulice olympijského mesta a ostro vystúpili proti severokórejskej delegácii, ktorá sa zúčastnila otváracieho ceremoniálu na ZOH 2018.

slovakia

left justify in out

Juhokórejskí demonštranti zapaľovali severokórejské vlajky a obrázky s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Približne 800 ľudí si to následne zamierilo k zimnému štadiónu. Na transparentoch sa vynímali heslá ako „Munov režim vedie Kóreu do záhuby“, pričom sa odvolávali na juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktorý pozval severokórejskú delegáciu do krajiny.

 

Podľa kritikov spomínanej návštevy chce Severná Kórea využiť olympiádu ako nástroj propagandy, nie nadviazať lepšie vzťahy a komunikáciu s Južnou Kóreou, tak ako sa mylne domnievajú juhokórejskí lídri.

 

Situácia a aj samotní stret s políciou sa zaobišiel bez zbytočných násilností, no ich hlasy boli počuť všade. Pochodujúci kričali s prosbou, adresovanou pravdepodobne americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý si už dlhšiu dobu nevie prísť na meno s Kim Čong-unom. “Pán prezident, prosím, bombardujte severnú Kóreu!“ ozývalo sa ulicami. Uviedla agentúra Reuters. 

 

Pred začiatkom akéhokoľvek dialógu či rokovania musí Kimov režim položiť na stôl návrh na jadrové odzbrojenie,“ vyhlásil viceprezident USA Mike Pence, ktorý len včera pricestoval do miesta tohtoročných olympijských hier. Len v takomto prípade by sa dalo uvažovať o zrušení sankcií, ktoré boli na režim severokórejského vodcu uvalené.

 

img

 

Pence, ktorý bol na návšteve Japonska sa ešte včera večer stretol s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktorý ho ubezpečil, že krajina plne podporuje nátlakovú kampaň vedenú proti KĽDR prostredníctvom rozšírovania ekonomických sankcií. Pence sa priklonil na stranu kritikov, ktorý tvrdia, že Severná Kórea iba zneužíva ZOH 2018 na propagandu. Svoje tvrdenie odôvodnil tým, že vojenská prehliadka Severnej Kórei zorganizovaná vo štvrtok v Soule, celému svetu predviedla svoje medzikontinentálne balistické rakety.

 

Amerického viceprezidenta sprevádza aj otec mŕtveho študenta Otta Warmbiera, ktorého severokórejský režim uväznil na 17 mesiacov. Ten krátko po prepustení a návrate do USA skolaboval a zomrel. Jeho rodičia sa domnievajú, že ich syn bol pravdepodobne vo väzení mučený. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies