Záhady nášho tela: Načo nám sú zuby múdrosti či sny?

NETKY.SK • 1 December 2017, 06:00 • 2 min
Záhady nášho tela: Načo nám sú zuby múdrosti či sny?

BRATISLAVA - Naše telo je jedna veľká záhada, aj keď ho berieme ako samozrejmosť. Záhady nášho tela neustále trápia naše hlavy no i hlavy vedcov.

slovakia

left justify in out

Zuby múdrosti či slepé črevo vedia človeku veľmi zavariť. Apendix, malý výbežok, môže byť z tela odstránený bez toho, aby v našom tele boli vytvorené komplikácie. Podľa mnohých odborníkov je tento orgán zbytočný, iní tvrdia, že sa podieľa na imunite človeka.

 

Zuby múdrosti

 

Tretie stoličky či zuby múdrosti vývojovo slúžili ako náhrada za zvyšok chrupu, ktoré bez starostlivosti a ošetrenia vypadávali. Dnes, v dobe vyspelej medicíny, mávame zuby do vysokého veku. Zuby múdrosti potom môžu len napomáhať k lepšiemu spracovaniu potravín.

 

Apendix

 

Vedci z Duke University v Severnej Karolíne zistili, že červovitý výbežok čreva má veľmi dôležitú úlohu v našom črevnom ekosystéme, a nie je teda "úplne k ničomu", ako sa aj zdravotníci dlho domnievali. Na čo teda slúži? Ak prekonáme nejakú črevnú infekciu alebo užívame antibiotiká, sú naše baktérie vrátane tých prospešných všetky vyzabíjané. Slepé črevo v týchto prípadoch funguje ako bezpečnostný úkryt, do ktorého sa priateľské baktérie pred útokom antibiotík vraj ukryjú, a z ktorého potom opäť osídľujú črevá. Podľa vedcov z Duke University je teda apendix dôležitou súčasťou imunity.

 

Sny

 

Zmysel snov zaujíma ľudí od nepamäti a snažia sa ich rovnako dlho vykladať a porozumieť im. Výskumy ukázali, že si pamätáme len tie sny, pri ktorých sa aspoň na niekoľko sekúnd prebudíme. Sny sa nám zdajú stále, do niektorých sa premieta naša pamäť a realita, iné môžu odrážať naše obavy a myšlienky, ktorými sa v bdelom stave zaoberáme. Každopádne je snívanie prejav zdravo fungujúcej centrálnej nervovej sústavy a pomáhajú nám často "odžiť si" v nich aj veci, ktorých sa v bdelom stave veľmi obávame.

 

Asymetrické umiestnenie orgánov

 

Väčšina orgánov v tele nie je umiestnená centrálne. Asymetrické umiestnenie súvisí s evolúciou. Tým, ako sa náš zažívací, obehový a centrálny nervový systém vyvíjali, musela nájsť príroda spôsob, ako usporiadať všetky orgány, aby sa do tela zmestili. Centrálne umiestnenie by veľa miesta neušetrilo. Jeden človek z 10 000 ľudí má orgány umiestnené opačne, ako je obvyklé. Neznamená to ale žiadny zdravotný problém.

 

Dokáže človek nejesť a nepiť?

 

Indický jogín Prahladbhai Jani viac ako sedemdesiat rokov nejedol a nepil. K životu mu vraj stačí samotná meditácia. Jogín podstúpil vedecké pozorovania a výskum, dohľad lekárov i kamier. Bez jedla nechudol, nevyprázdňoval sa a stav jeho orgánov vo veku 80 rokov zodpovedal 20-ročnému mladíkovi. Rozumné vysvetlenie na to nemáme. Bez potravy človek môže prežiť aj niekoľko mesiacov. Bez vody však ani nie týždeň.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies