VIDEO Záhadný geologický jav v Kalifornii

NETKY.SK • 26 November 2015, 11:14 • 2 min
VIDEO Záhadný geologický jav v Kalifornii

LOS ANGELES – V priebehu troch dní sa obyčajná prašná cesta v Kalifornii zmenila na niečo, čo sa skôr podobá na horskú dráhu. Dôvod však zostáva záhadou, nakoľko v oblasti nezaznamenali žiadne zemetrasenie ani silné búrky, ktoré by spôsobili zosuvy pôdy.

slovakia

left justify in out

Cestu Vasquez Canyon Road v meste Santa Clarita museli úrady uzavrieť, keďže z neznámych dôvodov sa v priebehu troch dní od 19. novembra zmenila na nepoznanie. Na ceste sa vytvorili obrovské vlny a diery, ktoré spôsobili, že je nepoužiteľná. Miestne úrady vydali varovanie pre obyvateľov, aby do tejto oblasti nechodili, keďže je nebezpečná.

 


Podľa správ televízie CBS Los Angeles je cesta zničená približne na 60-metrovom úseku a niektoré jej časti vystúpili až do výšky 4,5 metra. "Trhliny sú aktívne a naďalej sa rozširujú," povedal pre CBS LA Steven Frasher z miestneho Úradu verejných prác. "Každou hodinou sa priľahlý svah zosúva pod cestu a zdvíha ju do výšky." Odborníci si však nevedia vysvetliť, čo mohlo tento jav spôsobiť.

 


Profesor Jeremy Boyce, ktorý so skupinou svojich študentov z UCLA navštívil toto miesto, bol týmto geologickým javom šokovaný.

"Nebola tu žiadna veľká búrka, ktorá by takéto niečo mohla spôsobiť. Nebolo tu ani žiadne silnejšie zemetrasenie, ktoré by takto zdeformovalo oblasť," povedal profesor pre CBS Los Angeles. "Keď skúmame geológiu, tak skúmame javy, ktoré sa diali milióny až miliardy rokov. Možnosť sledovať so študentmi takéto procesy, ktoré sa dejú v časovom horizonte niekoľkých hodín je fascinujúce. Toto dokazuje, že geologické zmeny sa nemusia diať dlhé obdobia, ale môžu sa stať aj okamžite."
 

 

Profesor geológie Vincent Devlahovich z College of Canyons povedal, že tento jav bol spôsobený okolitými horninami, ktoré sa nasýtili dažďovou vodou. Táto teória sa zatiaľ javí ako najreálnejšia, avšak žiadne konkrétne dôkazy zatiaľ nie sú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies