Záhadný čierny diamant ide do aukcie

NETKY.SK • 6 Február 2022, 09:06 • 2 min
Záhadný čierny diamant ide do aukcie

Niekoľko miliárd rokov starý čierny diamant, ktorý je považovaný za najväčší vybrúsený diamant na Zemi, ide do aukcie.

slovakia

left justify in out

Existujú rôzne teórie o pôvode drahokamu s názvom The Enigma, vrátane toho, že prišiel z vesmíru. 555,55 karátový drahokam je považovaný za mimoriadne ťažký diamant, váži približne rovnako ako banán.

 

 

Očakáva sa, že v aukcii Sotheby's v Londýne vydražia vzácny drahokam v minimálnej hodnote 4,4 milióna libier. Drahokam je carbonado, jedna z najtvrdších foriem prírodného diamantu. Čierne diamanty sú zvyčajne staré asi 2,6 až 3,2 miliardy rokov, čo je doba predtým, než existovali dinosaury. Samotná Zem je stará približne 4,65 miliardy rokov, takže nie je oveľa staršia ako čierne diamanty. Carbonados sú extrémne zriedkavé a boli objavené iba v Brazílii a Stredoafrickej republike. Pretože obsahujú osbornit, minerál nachádzajúci sa iba v meteoroch, predpokladá sa, že pochádzajú z vesmíru. Ich presný pôvod je však veľkým tajomstvom.

 

 

Aaron Celestian, geológ z Prírodovedného múzea v Los Angeles, povedal, že carbonados „mohli vzniknúť super hlboko vo vnútri Zeme, oveľa hlbšie, než to, čo už vieme o diamantoch.“ „Existujú hypotézy, ktoré naznačujú, že vznikli na miestach, kde na Zem dopadol veľký asteroid,“ povedal pre tlačovú agentúru Reuters. Konkurenčnou teóriou je, že čierne diamanty sa mohli sformovať vo vesmíre predtým, ako dopadli na Zem. Sotheby's opisuje predaj ako „príležitosť raz za život získať jeden z najvzácnejších, miliardy rokov starých divov, aké ľudstvo pozná“. Diamant bol vybrúsený tak, aby zobrazoval 55 faziet alebo tvárí.

 

Možno vás zaujme: Zaujímavá ponuka, no Elon Musk ju odmietol



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies