Záhada o tom, prečo má zebra pruhy je vyriešená: Budete prekvapení!

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 13:19 • 2 min
Záhada o tom, prečo má zebra pruhy je vyriešená: Budete prekvapení!

LONDÝN – Po rokoch bádania si vedci myslia, že rozlúskli jednu zo záhad. Prečo má zebra pruhy?!

slovakia

left justify in out

Zebry sú jedny z najkrajších zvierat na planéte. Zatiaľ čo ich pruhy sú obdivované všetkými, nikomu sa nepodarilo rozlúštiť na čo slúžia. Až do teraz.

 

Medzi biológmi kolovali o zebrích pruhoch rôzne teórie. Niektorí tvrdili, že pruhy slúžia na kamufláž, iní zas že slúžia na kontrolu ich telesnej teploty.

 

Vedci z Kalifornie, ktorí svoje poznatky zverejnili v online magazíne o prírode Nature Communications, údajne poznajú odpoveď.

 

img

 

Podľa nich majú zebry pruhy na to, aby odplašili nebezpečný a otravný hmyz ako napríklad muchy tse tse, alebo ovady. Pruhy zmätú nebezpečný hmyz, ktorý nedokáže na zebre pristáť.

 

Vedúci vedeckého tímu Tim Caro prezradil: „Bol som prekvapený výsledkom našich skúmaní. Zebrie pruhovanie je hustejšie v oblastiach, kde sa nachádza viac druhov bodavého hmyzu.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona