Záhada masochizmu, prečo bolesť niekomu spôsobuje rozkoš?

NETKY.SK • 5 Október 2015, 19:00 • 2 min
Záhada masochizmu, prečo bolesť niekomu spôsobuje rozkoš?

BRATISLAVA - Jason McNabb drží svetový rekord v jedení najštipľavejších paprík za dve minúty. "Bolo to, akoby som mal plné ústa bodajúcich sršňov. Úprimne, bolo to peklo ", opísal svoje pocity z neštandardnej súťaže. Papričky Bhut Jolokia sú 200 až 400 krát pikantnejšie než jalapeno, jedny z najpálčivejších pokrmov na svete. Každý, kto si z tejto papriky odhryzne, bude pravdepodobne trpieť neznesiteľnou bolesťou. Prečo by to teda niekto robil?

slovakia

left justify in out

Zdravý rozum nám hovorí, že ľudia väčšinou hľadajú potešenie a vyhýbajú sa bolesti. Nie je to tak ale vždy.  Ľudia robia rôzne aktivity spôsobujúce bolesť, vrátane behu, masáže, tetovania, pichania piercingu a dokonca aj masochizmu.


Pre McNabba bolesť pri jedení paprík vytvára intenzívny pocit, ktorý je podobný tomu pri užívaní silnejších liekov alebo sexe. "Bolesť ustúpila celkom rýchlo, potom to bol len vysoký adrenalín a eufória,“ vysvetľuje Jason. Súvislosť medzi radosťou a bolesťou je hlboko zakorenená v ľudskej biológii. Bolesť spôsobuje, že centrálny nervový systém uvoľňuje endorfíny - proteíny, ktoré pôsobia na blokovanie bolesti a fungujú podobným spôsobom ako opiáty, alebo morfium vyvolávajúce pocity eufórie.

Radosť z bolesti môže byť blízka napríklad športovcom, pre ktorých je fyzická námaha, určitá bolesť a premáhanie sa zdrojom pocitu blaženosti, uvoľnenia i sebavedomia. Morský koník reaguje na bolesť tým, že mozog telu nariadi produkciu vlastných narkotík a endorfínov. Proteíny sa potom viažu na opioidné receptory v mozgu a bránia uvoľňovaniu chemických látok podieľajúcich sa na prenose signálov bolesti. Tým sa nie len zmierni bolesť, ale endorfíny navyše stimulujú limbické a prefrontálne oblasti mozgu, v ktorých sa tiež aktivujú aj pocity pri vášnivých ľúbostných vzťahov a hudbe. Na podobnom princípe funguje aj heroín, marihuana a iné drogy vrátane liekov utlmujúcich bolesť, ktoré sa tiež viažu na opioidné receptory v mozgu.

Ale prečo sú potom niektoré typy bolesti príjemné, a iné zase neznesiteľné?

Jedna teória hovorí o masochizme, ide o vyhľadávanie bolesti bez vážnejšieho fyzického poškodenia. Je to niečo, čoho zvieratá schopné nie sú. Vedci sa snažili nájsť súvislosť medzi bolesťou a slasťou u potkanov ale zlyhali. Zvieratá boli vyškolené k sebapoškodzovaniu, ale len preto, že za to čakali odmenu.

 

Pri skúmaní súvislosti medzi bolesťou a pohlavnými orgánmi vedci zistili, že pri sexuálnom vyvrcholení sa u človeka zapája 30 oblastí mozgu, vrátane tých v centre bolesti. Barry Komisaruk, ktorý je autorom mnohých štúdií, si myslí, že zásadná súvislosť medzi bolesťou a rozkošou je v dráhach vedúcich do mozgu. "Keď si všimnete výrazy tváre pri orgazme sú často podobné tým pri bolestiach," vsvetlil. Pri výskume zistil, že lieky proti bolesti nielen otupujú bolesť, ale aj pocity potešenia či rozkoše. Pre ľudský organizmus, sa tak potom môže bolesť s rozkošou prelínať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies