Záhada: Kriminalisti v byte v Saint-Denis po hodinovej paľbe nenašli žiadne zbrane

NETKY.SK • 23 November 2015, 10:43 • 2 min
Záhada: Kriminalisti v byte v Saint-Denis po hodinovej paľbe nenašli žiadne zbrane

PARÍŽ - V byte na parížskom predmestí Saint-Denis, v ktorom sa skrývali osoby podozrivé z účasti na atentátoch v Paríži z 13. novembra, sa nenašla žiadna útočná zbraň. Forenzný tím kriminálnej polície ukončil obhliadku bytu, jeho zariadenia, ako aj sutín, ktoré vznikli po výbuchoch, ale nenašiel tam žiadne zbrane typu kalašnikov, ani muníciu do nich.

slovakia

left justify in out

Na mieste sa našli len stopy po streľbe a pištoľ kalibru 9 mm, ako aj útržky samovražednej vesty obsahujúcej klince, ktoré zasiahli Abdelhamida Abaaouda - hlavného podozrivého zo zosnovania útokov. Telo osoby, ktorá mala túto vestu oblečenú a ktorá ju aktivovala, nebolo doteraz identifikované. Francúzska televízia RTL si v súvislosti s výsledkami práce forenzného kriminalistického tímu kladie otázku, kam sa podeli zbrane, z ktorých osoby zabarikádované v byte minulú stredu počas policajnej operácie vyše hodiny intenzívne strieľali do zasahujúcej policajnej jednotky RAID.

 

Podľa nemenovaného veliteľa RAID vypálili jeho muži počas akcie okolo 5000 nábojov. Očití svedkovia - obyvatelia štvrte i novinári - hovorili o hodinovej takmer nepretržitej paľbe sprevádzanej výbuchmi. RTL s odvolaním sa na policajné zdroje spresnila, že policajní technici pomocou detektorov kovov skúmali aj sutiny v byte, ale nenašli v nich žiadne kovové zložky, čo by mohlo znamenať, že zbrane neboli zničené ani pri výbuchoch. Počas policajnej operácie, ktorá sa uskutočnila minulú stredu v Saint-Denis, prišli o život tri osoby - okrem Abdelhamida Abaaouda aj jeho sesternica Hasna Aitboulahcenová a spomínaný neidentifikovaný muž.

 

Podľa prvotných informácií zomrela Aitboulahcenová po výbuchu, keď aktivovala svoj opasok s výbušninami. Polícia však neskôr poprela, že bola samovražednou atentátničkou.

Podľa britskej spravodajskej spoločnosti BBC žena tesne pred zásahom polície kričala o pomoc. "Snažila sa povedať, že nepatrí k teroristom, že s nimi nemá nič spoločné a chce sa vzdať," potvrdil BBC policajt, podľa ktorého ju hneď nato zabila explózia odpálená treťou osobou.

 

Cieľom stredajšej akcie bolo dolapiť Abaaouda, ktorý je okrem zosnovania útokov v Paríži podozrivý aj zo spoluúčasti na príprave štyroch zo šiestich atentátov, ktoré sa mali na francúzskom území odohrať od jari tohto roku a tajné služby ich odhalili a zabránili im. Abaaoud je považovaný aj za hlavného náborára dobrovoľníkov pre IS vo frankofónnych krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies