Zadržaných Kanaďanov v Egypte prepustili na slobodu

NETKY.SK • 6 Október 2013, 14:22 • 2 min
Zadržaných Kanaďanov v Egypte prepustili na slobodu

TORONTO - Loubani bol zapojený do programu, ktorého cieľom je školiť lekárov v pásme Gazy. Greyson chcel v Gaze preskúmať podmienky na nakrútenie dokumentárneho filmu o miestnej nemocnici.

slovakia

left justify in out

Dvoch Kanaďanov, ktorých zadržiavali v Egypte viac než mesiac vo väzbe bez akéhokoľvek obvinenia prepustili na slobodu. Oznámila to dnes agentúra AP, odvolávajúc sa na kanadské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerka Kanady pre zahraničné veci a konzulárne záležitosti Lynn Yelichová v sobotu večer vyhlásila, že Kanada oceňuje rozhodnutie prepustiť na slobodu lekára Tareka Loubaniho a filmára a profesora na York University Johna Greysona. Oboch mužov držali vo väzbe od polovice augusta.

Loubani bol zapojený do programu podporovaného Western University v Ontariu, ktorého cieľom je školiť lekárov v pásme Gazy. Greyson chcel v Gaze preskúmať podmienky na nakrútenie dokumentárneho filmu o miestnej nemocnici. V Káhire mali 15. augusta len prenocovať, kvôli protestom sa však napokon nemohli dostať cez hranice. Loubani a Greyson vo vyhlásení uviedli, že sa išli pozrieť na protestujúce davy v káhirských uliciach a videli, ako na uliciach umierali desiatky demonštrantov. Zatiaľ čo Loubani začal zraneným poskytovať prvú pomoc, Greyson nakrúcal udalosti na video. Vzápätí ich zatkla polícia.

Podľa slov samotných mužov ich egyptské úrady označili za "zahraničných žoldnierov". Obaja tvrdili, že boli vo väzení vystavení násiliu a ponižujúcemu zaobchádzaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona