Zadržaných britských novinárov prepustili z väzby, ich asistenta nie

NETKY.SK • 3 September 2015, 16:34 • 2 min
Zadržaných britských novinárov prepustili z väzby, ich asistenta nie

ISTANBUL - Turecké úrady dnes prepustili dvoch britských novinárov pracujúcich pre spoločnosť Vice News, ktorých minulý týždeň zadržali na juhovýchode Turecka, kde nakrúcali reportáž o zrážkach medzi vládnymi jednotkami a kurdskými povstalcami. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Spolupracovník žurnalistov irackého pôvodu Muhammad Rasúl, ktorého zadržali spolu s novinármi, však aj naďalej zostáva vo väzbe, uviedla televízia CNN Türk.

Britských novinárov - dopisovateľa Jakea Hanrahana a kameramana Philipa Pendleburyho - zadržali ešte minulý štvrtok na juhovýchode Turecka v hoteli v prevažne kurdskom meste Diyarbakir, uviedli zdroje agentúry DPA. Následne ich obvinili z podpory teroristickej organizácie a nariadili ich väzobné stíhanie.

Zatknutie žurnalistov odsúdili viaceré ľudskoprávne organizácie a Turecko vyzvali na ich prepustenie.

 

Turecko dlhodobo dosahuje veľmi slabé výsledky v rámci hodnotení slobody slova ľudskoprávnymi organizáciami, ako sú Reportéri bez hraníc (RSF).

Od júla, keď sa skončilo dva a pol roka trvajúce prímerie, zahynulo pri zrážkach medzi armádou a kurdskými militantmi približne 120 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies