Zadržaný terorista sa odvoláva na spoluprácu s gréckou tajnou službou

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 10:43 • 2 min
Zadržaný terorista sa odvoláva na spoluprácu s gréckou tajnou službou

BUDAPEŠŤ - Sýrčan, ktorého minulý piatok v Budapešti zdržali pre plánovaný útok na 20-člennú rodinu, sa pred maďarským súdom odvolal, že len plnil pokyny gréckej tajnej služby. Navyše sa priznal, že je členom polovojenskej teroristickej organizácie islamský štát (IS). S informáciou prišiel počas dnešných hodín spravodajský server hirado.hu.

slovakia

left justify in out

Šéf maďarskej protiteroristickej jednotky TEK János Hajdu v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 uviedol, že zadržaný sa na súde snažil viacerými tvrdeniami vyvliecť z kauzy. "Všetky informácie, ktoré vyhlási, preveríme, aj za pomoci medzinárodných partnerov," dodal Hajdu.

 

Obvinený sa odvoláva, že je členom gréckej tajnej služby, a jeho prácou je dostať čo najviac džihádistov za mreže. Expert na bezpečnostnú politiku József Horváth pre M1 vylúčil možnosť, že by orgány ktorejkoľvek členskej krajiny Európskej únie spolupracovali s bývalým členom vedenia IS.

 

img

 

Hasana F. najskôr zadržali na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta 30. decembra 2018. Pri pasovej kontrole totiž predložil falošný a taktiež falošným dokladom sa snažil potvrdiť aj totožnosť ženy, s ktorou cestoval. Maďarský súd ho za zneužitie úradných dokumentov a ďalšie prečiny odsúdil na podmienečný trest odňatia slobody a na tri roky a vyhostil ho z krajiny.

 

img

 

V rámci spolupráce príslušných maďarských a belgických orgánov vysvitlo, že zadržaný je od roku 2016 členom IS a že v roku 2016 vyvraždil 20 členov jednej rodiny, pretože sa nechceli stať členmi IS. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies