Zadržaný podozrivý v Austrálii pomáhal džihádistom vyvíjať raketovú technológiu

NETKY.SK • 28 Február 2017, 11:56 • 2 min
Zadržaný podozrivý v Austrálii pomáhal džihádistom vyvíjať raketovú technológiu

CANBERRA - Protiteroristická jednotka austrálskej polície zadržala dnes muža podozrivého, že sa snažil pomáhať extrémistickej skupine Islamský štát (IS) pri vývoji raketovej technológie. Ide o prvé takéto zatknutie v Austrálii, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Desiatky policajtov pri rozsiahlej razii zasahovali dnes nadránom v mestečku Young, 270 kilometrov juhozápadne od Sydney. Zásah bol podľa austrálskeho ministra spravodlivosti Michaela Keenana súčasťou 18-mesačnej operácie.

 

Polícia obviňuje 42-ročného Haisema Zahaba z toho, že radil militantom z IS, ako vyvíjať systémy na detekciu navádzaných striel a ako vyrábať vlastné rakety. Muž okrem iného vyvíjal laserové zariadenie, ktoré zachytí a varuje pred prilietajúcou raketou.

 

Skupina IS je už niekoľko týždňov terčom trvalých leteckých útokov medzinárodnej "koalície", pri ktorých zaznamenala veľké územné straty. Do niektorých z náletov proti IS sa zapojili aj austrálske vzdušné sily.

 

Austrália, ktorá ako pevný spojenec USA vyslala vojakov bojovať aj do Afganistanu a Iraku, je vo zvýšenej pohotovosti pred útokmi domácich radikálov od roku 2014.

 

Hoci austrálske úrady uvádzajú, že v posledných rokoch zmarili viacero plánov na útoky, ktoré sa týkali najmä zradikalizovaných mladých ľudí, v krajine až dosiaľ nezadržali nikoho, kto by bol obvinený, že extrémistickej skupine ponúkal technickú pomoc.

 

Austrálska vláda vlani oznámila, že z krajiny odišlo približne 100 ľudí bojovať do Sýrie v radoch skupín ako IS. V Austrálii došlo aj k niekoľkým útokom tzv. osamelých vlkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona