Zadržanú holandskú novinárku deportujú, tvrdí jej právnik

NETKY.SK • 9 September 2015, 16:08 • 2 min
Zadržanú holandskú novinárku deportujú, tvrdí jej právnik

ISTANBUL - Poprednú holandskú novinárku Fréderike Geerdinkovú, ktorú turecké úrady zadržali koncom minulého týždňa na juhovýchode krajiny, by mali dnes deportovať - pravdepodobne do vlasti. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Geerdinková v Turecku dlhodobo pokrýva kurdské témy, pričom jej reportáže odoberajú najmä holandské rozhlasové stanice a noviny.

 

V meste Yüksekova na juhovýchode Turecka ju zadržali v nedeľu, keď robila reportáž o eskalujúcom konflikte medzi tureckou armádou a militantmi zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 

Novinárkin právny zástupca Davut Uzunköprü dnes uviedol, že Geerdinkovú prepustili z väzby a momentálne čaká na letisku na okamžitú deportáciu, pravdepodobne do Holandska. Dodal však, že v situácii ešte stále môže nastať zvrat.

 

Novinárku na voľnej nohe zadržali v Turecku už druhýkrát. Po prvý raz sa tak stalo nakrátko v januári, pričom v apríli ju úrady zbavili obvinení z propagandy v prospech kurdských povstalcov. Prípad vtedy rozpútal diskusiu ohľadom slobody slova v Turecku, uviedla DPA.

 

Geerdinková žije v Turecku od roku 2006, býva v prevažne kurdskom meste Diyarbakir ležiacom na juhovýchode krajiny.

 

Podľa vyjadrenia tureckej štátnej agentúry Anadolu Geerdinkovú tentoraz zadržali aj spolu so skupinou ľudskoprávnych aktivistov v bezpečnostnej zóne uzavretej tureckou armádou. Dôvodom na zadržanie novinárky a ďalších 31 osôb bolo podozrenie z napomáhania teroristickej organizácii, doplnila agentúra a potvrdil to aj Uzunköprü.

 

Turecko dlhodobo dosahuje veľmi slabé výsledky v rámci hodnotení slobody slova ľudskoprávnymi organizáciami. Napríklad v rebríčku zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc (RSF) sa v tomto roku umiestnilo na 149 mieste spomedzi 180 hodnotených krajín.

 

Turecké úrady minulý týždeň prepustili z väzby dvoch britských novinárov - dopisovateľa Jakea Hanrahana a kameramana Philipa Pendleburyho - pracujúcich pre spoločnosť Vice News, ktorých o týždeň skôr zadržali v meste Diyarbakir, kde taktiež nakrúcali reportáž o zrážkach medzi vládnymi jednotkami a kurdskými povstalcami. Vo väzbe aj naďalej zostáva ich spolupracovník Muhammad Rasúl, pravdepodobne irackého pôvodu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies