Zadržaní v krajinách EÚ nemusia doma skončiť vo väzbe

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 12:15 • 2 min
Zadržaní v krajinách EÚ nemusia doma skončiť vo väzbe

BRATISLAVA – Občania Európskej únie (EÚ), ktorých zadržíme u nás po tom, ako sa dopustia niektorých trestných deliktov, nepoputujú vo svojej vlasti rovno za mreže.

slovakia

left justify in out

Pravidlo by malo platiť aj opačne pre našich občanov v krajinách EÚ. Vyplýva to z návrhu zákona o odovzdávaní, uznávaní a výkone rozhodnutí o opatreniach dohľadu ako náhrade väzby v Európskej únii, ktorý dnes schválil parlament. Právna norma umožní, aby takíto ľudia neboli domov vydaní pod podmienkou väzobného stíhania. Ak by sa však taká osoba nedostavila pred príslušný súd členského štátu, v ktorom sa proti nej vedie trestné stíhanie, je možné ju na tento účel vyžiadať na základe európskeho zatýkacieho rozkazu.

Medzi opatrenia dohľadu, ktoré treba pri tomto postupe dodržať, patrí povinnosť stíhaného informovať orgány štátu o každej zmene miesta pobytu. Musí to robiť najmä preto, aby mu mohli doručovať predvolania na výsluch alebo na súdne konania. Môže dostať aj zákaz vstupu do určitých lokalít, respektíve naopak, zdržiavať sa v určenom čase na určenom mieste. Ďalej by sa musel v určenom čase hlásiť inštitúcii, ktorá je na to určená. Ďalšou povinnosťou je vyhýbať sa kontaktu s osobami, ktoré nejako súvisia s údajne spáchanými trestnými činmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies